Nieuwe handbal EK handbaldames Lois Abbingh

Hollands Hoop: Het nieuwe handbal

GRONINGEN – De Nederlandse handbaldames timmeren de laatste jaren flink aan de weg. Dat doen ze niet onverdienstelijk: ze haalden zilver op het WK van 2015, werden vierde op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van afgelopen zomer en stelden afgelopen woensdag een plek bij de beste vier op het EK veilig. Ook de Groningse Lois Abbingh speelt mee op het EK. Het succes heeft volgens bijvoorbeeld de NOS te maken met ‘het nieuwe handbal’ van de ploeg. Maar wat is dat eigenlijk?

Het nieuwe handbal
Henk Smeenge, trainer van onder andere het Handbal Talentencentrum Noord Nederland (HTNN): “Het nieuwe handbal is snel en dynamisch. Het Nederlandse spel is daar een voorbeeld van, maar dat hebben ze afgekeken van de Scandinavische teams.

Opbouwspeelsters als Nycke Groot en Estevana Polman komen erg veel tot scoren omdat de keepster en de hoekspeelsters via de omschakeling de counter goed kunnen inleiden.”Oost-Europese ploegen spelen veel trager, zij hebben van oudsher stevige spelers die staan als een huis.” Die speelsters worden nu steeds meer gepasseerd door de sneller spelende Noord-Europese ploegen. Smeenge legt uit wat er volgens hem de afgelopen jaren veranderd is in het Nederlandse handbal:

De Nederlandse stijl
De Nederlandse dames zijn erg sterk in de omschakeling na een doelpoging van de tegenstander. “Er zijn veel ploegen die dit spel zouden willen spelen, maar het lukt de Nederlandse ploeg op dit moment heel goed”, aldus Smeenge. Hij legt uit dat dat voor een groot deel ligt aan een goede keeper en hoekspeelsters:

“Een tweede kenmerk is de spelslimheid die bij de counter komt kijken”, vertelt Smeenge. Als keepster Tess Wester de hoekspeelsters of cirkellopers niet kan aanspelen of zij scoren niet, probeert het team te scoren via de opbouwspeelsters. Zij vormen de zogenaamde ‘tweede fase’ in de counter. Smeenge legt uit hoe Nederland met opbouwspeelsters Estevana Polman en Nycke Groot zoveel tot scoren komt:

Hoe is het succes van de Nederlandse dames te verklaren?
Dat zit ‘m in een paar dingen. We hebben veel speelsters in grote buitenlandse competities die daar bepalend zijn. Ook is de opleiding van de handbalsters halverwege de jaren 90 op de schop gegaan. Dit speelde een rol in het succes van bijvoorbeeld Lois Abbingh en Laura van der Heijden:

Ten slotte moeten we volgens Smeenge ook niet vergeten dat Nederland tegen steeds betere tegenstanders is gaan spelen: “Daar leren ze natuurlijk gigantisch veel van.”

De toekomst van het handbal
De verandering in de handbalstijl is ook in de rest van de wereld niet onopgemerkt gebleven. De Zweedse oud-doelman en televisiecommentator Claes Hellgren noemde het Nederlandse spel “de toekomst van het handbal.”

Nederland – Denemarken
Vrijdagavond speelt de ploeg van de Deense coach Helle Thomsen tegen Denemarken om een plek in de finale van het EK. Lees hier hoe de Denen denken over deze wedstrijd.

De wedstrijd Nederland – Denemarken is vrijdagavond live te volgen via de NOS vanaf 18.15 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *