Met appels in de hand op campagne

D66 is in Groningen al enkele weken op straat te vinden. Met appels en flyers probeert de partij zoveel mogelijk mensen te bewegen om op 15 maart te gaan stemmen. En als het even kan, dan graag op de partij van lijsttrekker Alexander Pechtold.

 

“Mag ik u een flyer aanbieden?”

 

“Nee dank u, ik weet al waarop ik stem.”

 

“Ah, heel fijn, goed dat u gaat stemmen!”

 

Frerick Althof (22) staat voor de ingang van het Groninger Museum. Hij is lid van het campagneteam van D66, afdeling Groningen. “Het is een beetje rustig vandaag,” legt hij bijna verontschuldigend uit. Gestoken in een dikke witte jas met het groene partijlogo op de rug, spreekt hij samen met andere vrijwilligers op dinsdag rond het middaguur voorbijgangers aan, die richting de binnenstad of het Hoofdstation lopen.

Op een bankje naast hem staan kratten met groene appels. Hij pakt er een paar uit en begint uit te delen.

“We hebben ze wel eerst voorgeproefd. Ze mogen natuurlijk niet zuur zijn.”

Hoewel het bewolkt is, breekt af en toe de zon door. Het is warmer dan de afgelopen dagen. “Ik heb ook al twee keer met min twee op straat gestaan. Nou, dat is niet leuk hoor. En mensen zijn dan ook veel minder snel bereid om een praatje met je te maken,” stelt Frerick vast.

Tot vier jaar geleden was Groningen een rode stad. In 2012 behaalde de PvdA nog een grote verkiezingsuitslag. Hierna bleven die stemmers thuis bij de Europese en gemeenteraadsverkiezingen, en werd D66 hier de grootste. “We zijn sindsdien aan de winnende hand in de stad, we groeien. Juist dan wil je dat vasthouden, daar werken we erg hard voor.”

Als lid van het campagneteam helpt Frerick onder meer bij het coördineren van de campagnes in Groningen. Of deze intensieve dagen D66 daadwerkelijk meer stemmen opleveren is onmeetbaar. “Maar zeker is dat meer mensen gaan stemmen als we actief de straat op gaan. Je moedigt mensen zo aan om er weer over na te denken.”

Hoewel de meeste mensen de appel afslaan, raken de kratjes langzaam maar zeker leeg. “De flyers gaan vandaag zelfs harder dan de appels,” constateert Fabian Wondergem (26) tevreden. Hij is student internationale betrekkingen en al langer lid van de partij, hoewel het pas de tweede keer is dat hij meeloopt op een campagnemiddag. “Vorige week werden we weggestuurd van het Harmonieplein, daar mochten we blijkbaar helemaal niet staan.” Lachend vervolgt hij: “Maar we hadden toch net de laatste appel weggegeven.”

De vrijwilligers van D66 op campagne

Fabian heeft besloten om nu mee te doen aan de campagne omdat hij wil voorkomen dat Nederland dezelfde weg gaat als Groot-Brittannië met de Brexit. Ook vrijwilligers Evelien van Ingen (28) en Maarten Eisema (28) geven aan dat zij om deze reden actief meedoen aan de verkiezingsstrijd. De razendsnelle opkomst van het populisme in Amerika en de anti-Europese gevoelens op het eigen continent hebben indruk gemaakt. “Er werd opgeroepen om in actie te komen als je dat ook zo zorgelijk vindt. Ik kon het aan mezelf niet verkopen om die oproep te weigeren. Als ik het zo erg vind, moet ik er ook wat aan doen,” verklaart Maarten.

Ondertussen is Frerick alweer in gesprek met twee studenten die D66 toch wel wat rechts vinden.

 

“Het eigen risico, waarom wil D66 dat eigenlijk niet afschaffen?”

 

“Het afschaffen van het eigen risico zal ervoor zorgen dat verzekeringen de premies ineens enorm gaan verhogen. En dat lost niets op, het zou juist voor onoverkomelijke problemen voor het volgende kabinet zorgen omdat zij dat dan moeten compenseren.”

 

Frerick en de twee studenten komen niet tot overeenstemming.

 

“Geen probleem, als je het niet met ons eens bent, raad ik je ook gewoon aan niet op ons te stemmen. Áls je maar gaat stemmen!”

 

In de peilingen staat D66 er goed voor. Hoewel de concurrentie groot is, laten de laatste voorspellingen voor D66 een stijging van vier tot acht zetels zien. De partij heeft er op dit moment twaalf, maar Frerick is pas tevreden met achttien zetels. Hij hoopt zelfs op meer, omdat de campagne volgens hem tot nu toe lekker loopt. “Maar ik weet ook wel dat Groningen niet representatief is voor Nederland. Op Goeree-Overflakkee zal het vast minder gaan. Maar ik denk echt dat twintig zetels gewoon mogelijk zijn, daar geloof ik echt in.”

Fabian Wondergem spreekt een voorbijganger aan

Het campagnevoeren vergt optimisme en incasseringsvermogen. Ook bij negatieve reacties (“Ik neem niets meer aan van de elite”) blijven de witte jassen vrolijk knikken. Zelfs degene die boos doorstapt en zegt op de PVV te gaan stemmen, wordt een fijne dag gewenst. Evelien heeft tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen ook al geflyerd en is ‘maar een paar keer uitgescholden’. Daar laat ze zich niet door weerhouden: “Ik vind het belangrijk dat D66 zichtbaar is en mensen vragen kunnen stellen.”

Het is niet zo gek dat die vragen vanmiddag door jongeren worden beantwoord. Juist studenten hebben op dinsdagmiddag wel de mogelijkheid om twee uurtjes buiten te staan. Daar maakt D66 handig gebruikt van. Evelien en Maarten zijn geen studenten meer, maar hebben hun middagpauze opgeofferd voor het goede doel. Ze sluiten gewoon wat later aan.

Na twee uur flyeren begint de kou toch door de dikke jassen heen te dringen. De laatste appel wordt uitgedeeld, de lege kratten gaan weer op de fiets. Komende week begint het flyeren langs de deuren. Met een vaste groep vrijwilligers worden wijken bezocht waar veel potentiele stemmers wonen. “Dat vergt toch nog weer een andere techniek,” legt Frerick uit. Daarom is komende dinsdag een trainingsavond. Fabian is zeker van plan om daar naartoe te gaan: “Ik moet me alleen nog even aanmelden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *