Wildplukken in Groningen: Stadspark of supermarkt?

Steeds meer mensen maken actief gebruik van het groen in en rondom de stad Groningen. Sanne Scheltena, initiatiefneemster van greendreamster.nl, organiseert eens in de twee weken een wildplukwandeling in het Stadspark. “Er zijn hazelnoten, tamme kastanjes, bessen, krenten en pruimen. Er groeit hier zo ontzettend veel.”


Benieuwd wat er allemaal bij jou in de buurt groeit? Marin Leus, beheerder van de facebookgroep ‘wildplukken Groningen’, maakte het bovenstaande overzichtskaartje:

Wildplukken is populair. Inmiddels zijn er al meer dan 300 mensen lid van de facebookgroep ‘wildplukken Groningen’. Hierop delen stadjers locaties in de stad waar eetbare planten en kruiden groeien. “Bij Kardinge groeit heel veel,” vertelt Scheltena, “maar ook bij Lewenborg en in de Oosterparkwijk. Eigenlijk heb je in de hele stad wel plekken waar dingen groeien.”

Scheltena studeerde een aantal jaar biologie en doet nu een kruidenopleiding. “Ik heb met de jaren wel het een en ander opgepikt over het determineren van planten en ik blijf dingen bijleren.” Toen ze merkte dat veel meer mensen interesse hadden in het wildplukken, besloot ze wildplukwandelingen te gaan organiseren. “De mensen die komen zijn vaak mensen die meer willen weten over de natuur, over wat er hier groeit. Het zijn mensen die de stad opnieuw willen ontdekken en die graag buiten zijn.”

Het liefst organiseert Scheltena wandelingen in het stadspark. “Daar laten ze alles heel ruig. Er wordt weinig gemaaid en alles mag groeien.” Toch denkt ze niet dat het mogelijk is om te overleven van dat wat er in het stadspark groeit. “Een aantal dingen koop ik ook gewoon in de supermarkt. Het is meer dat het elkaar aanvult. Sommige dingen die je hier vindt, kun je juist weer niet in de supermarkt vinden.”

Wildplukken valt onder de stroperswet. Officieel is het dus niet toegestaan. “Het wordt gedoogd, maar er zitten wel wat restricties aan. Je moet het met beleid doen,” vertelt Scheltena. “Neem nooit te veel mee, pluk niet in andermans tuin en maak niks kapot.”

Wij liepen afgelopen zaterdag mee met de wildplukwandeling:

Recept: Pesto van Paardebloemblad

Ingredienten:
1 grote teen knoflook
1 el tahin
1 el pompoenpitten
1 el appelazijn
60 ml olijfolie
½ tl zout
½ tl chilivlokken
50 gr paardebloemblad
20 gr Parmezaanse kaas

Wil je zelf weten hoe je de pesto uit het filmpje maakt? Sanne Scheltena legt het uit:

“Gebruik bij voorkeur een hakmolen, die je ook voor noten zou gebruiken. Heb je die niet gebruik dan een staafmixer of blender. Pluk de paardebloembladen, was ze met koud water en dep ze droog met een theedoek. Doe de knoflook, tahin, pompoenpitten, kruiden, zout en azijn bij elkaar. Leg de gewassen paardebloembladen er bovenop. Giet de olijfolie er overheen. Hak het geheel enkele minuten tot er een pesto-achtig mengsel ontstaat. Voeg extra olijfolie toe wanneer de pesto te droog is. Stop even met hakken en schep de pesto met een eetlepel om. Hierdoor kan je goed zien of de pesto de juiste grofheid heeft en of er nog grote ongehakte bladen zijn. Voeg als laatste wat grof geraspte Parmezaanse kaas toe. Laat voor vegan pesto de kaas eruit.

Proef de pesto. Smaakt het nog wat flauw, voeg dan wat extra zout of kaas toe. Wil je de pesto wat meer body geven, voeg dan wat extra azijn of citroensap toe. Wil je meer pit, voeg dan extra chilivlokken of knoflook toe. Let op met knoflook: de smaak van knoflook komt meestal pas na een tijdje goed naar voren. Daarom is het een goed idee om deze pesto met paardebloemblad een dag van te voren te maken, zodat alle smaken goed kunnen mengen.

Bewaartip: Doe de pesto in een schoon jampotje en bewaar het in de koelkast. Zo is het enkele dagen houdbaar. Wil je het langer bewaren, zorg dan dat de pesto onder een laagje olie komt te staan. Dan is het zeker een dag of tien houdbaar.”

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *