Feestelijke opening nieuw zonnepark Vierverlaten in Hoogkerk

Door: Amanda Hoekstra, Rob Willems en Elèni Lazaros

HOOGKERK – Wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen van de gemeente Groningen opende dinsdag het nieuwe Zonnepark Vierverlaten op het industrieterrein van Hoogkerk. Tegelijkertijd liet hij veertig schapen op het terrein los die als duurzame grasmaaiers worden ingezet om het terrein op natuurlijke manier in stand te houden. Ook is er een imker aangesteld die moet gaan zorgen voor een gunstig klimaat voor insecten en bijen op het terrein van het zonnepanelenpark.

Het nieuwe Zonnepark Vierverlaten is speciaal ontworpen voor mensen die normaal gesproken geen zonnepanelen kunnen nemen, want niet ieders dak is geschikt. “Misschien staat er bijvoorbeeld een grote boom voor. Ook zijn er mensen die de financiering nog niet rond hebben. Die kunnen dan bij ons een lening krijgen. We richten ons op burgers en het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dus niet op grote investeerders waarvan de winst uiteindelijk bijvoorbeeld weer naar Duitsland vloeit. Dit soort praktijken gebeuren nog steeds, maar wij doen dat bewust niet, want wij willen de economie in Groningen een impuls geven”, stelt Rogier Kaatee van Grunneger Power.

Met 7777 zonnepanelen is zonnepark Vierverlaten één van Nederlands’ grootste initiatieven op gebied van zonne-energie. Inwoners, bedrijfsleven en overheid werken hiermee samen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente. De gemeente Groningen heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2035 energie neutraal zijn. “De stad loopt met de ambitie om in 2035 energie neutraal te zijn voorop in Nederland. Zonne-energie is duurzaam en betaalbaar. Het speelt op stedelijk niveau een belangrijke rol in die ambitie. Het mooie van Zonnepark Vierverlaten is dat op deze manier ook inwoners zonder geschikt dak voor zonnepanelen kunnen bijdragen aan de energietransitie in de stad’, zegt Gijsbertsen.

Rogier Kaatee is expert op het gebied van zonnepanelen. Volgens Kaatee loopt Groningen voorop op het gebied van duurzame energie ten opzichte van de rest van Nederland. Grunneger Power is nu 6 jaar bezig en in totaal liggen er nu 12577 zonnepanelen in de stad Groningen. “Wij geloven erin dat de energietransitie niet alleen duurzaam moet, maar ook decentraal. Dat wil zeggen dat je niet meer één grote kolencentrale hebt die in de Eemshaven staat en alle winsten moet verdelen onder aandeelhouders. Of naar de NAM in het geval van de gaswinning.” Op die manier stroomt volgens Kaatee het geld de regio uit en wordt de regio armer. Kaatee legt uit dat dit anders is met duurzame energie. Als je zonnepanelen op je dak legt, stroomt het geld één keer de regio uit omdat je zonnepanelen moet kopen, maar daarna verdient het zich terug.

Op dit moment neemt het aantal Groningers dat overstapt op zonnepanelen toe. Kaatee verwacht dat het aantal zonnepanelen zal blijven toenemen. “Jaren geleden waren er ook al zonnepanelen, maar vrij weinig. Rond 2011 en 2012 zijn de prijzen van zonnepanelen ongeveer gehalveerd. Niet vanuit de overheid, maar omdat de fabricage goedkoper werd. Daardoor werd het in die tijd toegankelijker en aantrekkelijk voor mensen. Daarnaast stelt Kaatee dat de terugverdientijd in het begin rond de 20 jaar lag. Gaandeweg is de terugverdientijd 11 jaar geworden. Hierdoor is het ook voor veel mensen interessanter geworden.

Kosten spelen volgens Kaatee voor veel mensen mee in hun overwegingen om op zonnepanelen over te stappen. “Je hebt altijd een klein groepje dat het puur vanuit ideologie doet. Die kochten voor 2011 ook al zonnepanelen. Daarnaast is er nu ook een groep bijgekomen die er niet perse op hoefde te verdienen, maar de gemaakte kosten wel terugbetaald wil zien”, vertelt Kaatee. Bovendien verwacht Kaatee dat de prijzen van zonnepanelen de komende tijd blijven dalen. Dit komt door nieuwe technieken die het goedkoper maken, zoals bijvoorbeeld koolstofzonnepanelen.

Kaatee denkt dat het aantal zonnepanelen zal blijven toenemen. Zonnepanelen worden naar verwachting steeds goedkoper. “Volgens mij zijn steeds meer mensen bezig met duurzaamheid. Je hoort tegenwoordig ook meer over duurzaamheidsinitiatieven, dus daarom leeft het wat meer dan bijvoorbeeld twee jaar geleden. Verder merk ik dat veel mensen die wat geld over hebben niet goed weten wat ze ermee moeten doen en overwegen om hun geld te investeren in zonnepanelen.

Op zonnige dagen leveren zonnepanelen meer energie op dan je op dat moment kunt verbruiken. Die energie stroomt dan terug naar het elektriciteitsnet. “De energiemeter loopt dan terug en de meter registreert een teruglevering. Omdat je dan als het ware stroom ‘verkoopt’, zou je eigenlijk aan de energieleverancier een rekening moeten sturen. Dat vindt niemand een handige oplossing. Daarom wordt de hoeveelheid stroom die je kan terugleveren met de aan u geleverde stroom verrekend op je jaarrekening, ook wel ‘salderen’ genoemd”, aldus Kaatee.

Het volgende voorbeeldje maakt duidelijk hoe salderen in zijn werk gaat: stel dat je zonnepanelen in één jaar 1.250 kWh produceren. Hiervan gebruik je 1.000 kWh zelf, en lever je 250 kWh terug. Voor al je elektrische apparaten samen hebt je 3.500 kWh nodig. Je koopt 2.500 kWh (3.500 – 1.000) en op de jaarrekening betaal je voor maar 2.250 kWh (2.500 – 250).

Wat wel nadelige effecten op zonnepanelen kan hebben, is dat de overheid in 2020 de salderingsregeling wil afschaffen. Dat zou de aanschaf van zonnepanelen onaantrekkelijker kunnen maken. “De salderingsregeling was bedoeld om zonnepanelen aantrekkelijk te maken voor particulieren, omdat het kosten bespaart op de energierekening. Nu er steeds meer zonnepanelen bijkomen, moet er iets veranderen. Het huidige elektriciteitsnet is er niet op ingesteld dat alle gebruikers op zonnige dagen veel stroom terugleveren of parkeren op het net. Daarom moeten er nieuwe manieren worden bedacht om goed met dit overschot aan energie om te gaan.

Toch blijven zonnepanelen volgens Kaatee een goede investering, ook wanneer de salderingsregeling afgeschaft wordt. “De huidige trend dat zonnepanelen steeds goedkoper worden, blijft denk ik doorzetten. Bovendien zijn er een aantal andere ontwikkelingen gaande om een oplossing te vinden voor de afschaffing van de salderingsregeling. De overheid heeft bijvoorbeeld plannen om een thuisaccu of de accu van een elektrische auto te subsidiëren om daarmee het overschot aan energie op te slaan.

“Wat nog wel zou werken dan is dat je het overschot aan energie direct in je woning verbruikt, want die stroom heb je. Dan kun je bijvoorbeeld de wasmachine of de wasdroger aanzetten als het mooi weer is. Aan de andere kant kan het zijn dat mensen die energie dan maar gaan verbruiken vanuit financiële redenen. Je kunt het namelijk wel terugleveren, maar dan krijg je een hele lage vergoeding. Toch denk ik niet dat mensen dan ineens zomaar hun verwarming aan laten staan met de deur open, of de hele nacht de televisie aan laten staan”, stelt Kaatee.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *