Groningse kinderopvang niet groen gekeurd

Een “groen” kwaliteitsmerk voor de kinderopvang, in het hele land kom je het tegen, maar weinig in Friesland, Limburg en Groningen. Toch betekent dat niet dat Groningse kinderopvanglocaties duurzaamheid en natuuronderwijs niet belangrijk vinden.

In de provincie Groningen is het aantal buitenschoolse opvanglocaties (BSO’s) en kinderdagverblijven met een groen kwaliteitsmerk op één hand te tellen. Er zijn in Nederland negentig opvanglocaties met een kwaliteitsmerk, maar geen enkele BSO of kinderopvang in de stad Groningen heeft er een.

Stichting Groen Cement verleent de “groene” kwaliteitsmerken aan kinderdagverblijven en BSO’s die veel doen aan groenbeleving voor kinderen. De kenmerken van een groen kinderdagverblijf volgens de stichting zijn onder andere dat ieder kind dagelijks zestig minuten buiten is ongeacht het weer, de opvanglocatie een moestuin of kweektuin heeft en dat het kinderdagverblijf of de BSO samenwerkt met natuur- en milieuorganisaties in de buurt. In Groningen zijn er maar twee kinderopvangenlocaties met dit keurmerk: kinderopvang Meander in Veendam en kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang De Vrijbuiter in Wagenborgen.

Redenen

“Groene kinderopvang” is geen beschermde titel. In principe mag elke kinderopvang zichzelf dus groen noemen. Het groene kwaliteitsmerk van Stichting Groen Cement is daarvoor niet verplicht. “Het zou kunnen dat in Limburg, Friesland en Groningen sowieso al meer groen is, dus dat de opvanglocaties het niet nodig vinden om het kwaliteitsmerk aan te vragen”, zegt Wouke Lam, bestuurslid bij Stichting Groen Cement. “Of ze hebben het geld er niet voor over.” Wil een kinderopvang het kwaliteitsmerk van Groen Cement dragen, dan betalen ze daarvoor eenmalig 350 euro. Daarbij komt een jaarlijkse verplichte donatie van vijftig euro en jaarlijkse toetsing die honderd euro kost.

Groningen

Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) is met honderd locaties in de stad misschien wel de grootste kinderopvangorganisatie in de regio. SKSG heeft momenteel (nog) geen keurmerk, maar vindt het wel belangrijk om een duurzame organisatie te zijn en aandacht te hebben voor de natuur. Ze zijn sinds 2015 druk bezig met vergroening van hun kinderopvanglocaties. Op veel locaties zijn al natuur- en ontdektuinen voor kinderen aangelegd, laat communicatiemedewerker Marloes Abbink van SKSG weten.

Ook bij het Hummelhuis in Groningen, een kinderdagverblijf voor 0 tot 4-jarigen, is een grote tuin waar kinderen kunnen klimmen en klauteren. Op hun flyer promoten ze zichzelf als “groene oase midden in de binnenstad”. Tijdens een bezoek werd duidelijk wat deze opvang zo “groen” maakt.

Maar geen keurmerk

De kinderopvangen in de stad hebben dus niet het kwaliteitskeurmerk van Groen Cement. Waarom SKSG geen keurmerk heeft aangevraagd en of de stichting wel zo’n keurmerk zou willen, blijft onduidelijk. De directie was niet bereikbaar voor een uitleg.

Hoewel SKSG geen kwaliteitsmerk heeft, krijgen de medewerkers wel een training “Groen gescoord!”. Is een kwaliteitsmerk dan wel nodig? Lam vindt een groen keurmerk wel degelijk van toegevoegde waarde. “De ouders krijgen zekerheid”, zegt ze. “Organisaties kunnen wel van zichzelf zeggen dat ze groen zijn, maar wie controleert dat?”. Ze denkt dat een kwaliteitsmerk meer zegt dan een training. “Wat ik veel zie is dat medewerkers eenmalig een training krijgen, maar dat betekent niet dat medewerkers dat wat ze geleerd hebben ook altijd toepassen in de praktijk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *