Hijs de zeilen: Groningers die skûtsjesile

Door: Maaike van der Hoek

Keatsen, skûtsjesilen en fierljeppen: voor de meeste niet-Friestaligen onuitspreekbare woorden. Het zijn Friese zomersporten die doorgaans worden beoefend door Friezen. Maar niets blijkt minder waar. In de provincie Groningen vonden wij, Alexander Heeringa, Esther Hendriks, Maaike van der Hoek en Sybrand Grasdijk, een fierljepvereniging, een skûtsjeteam en een kaatsvereniging. In dit deel: skûtsjesilen.

De Groningse studenten Yvette Benus en Anouk Veraart reizen iedere maandagavond naar Friesland om te skûtsjesilen. Een jaar geleden had Yvette nog nooit van de sport gehoord, nu geniet ze ervan om zo dicht op het water te zitten. Ook Anouk vindt het hard en schuin gaan geweldig. De taal is soms wel lastig: “Iedereen gaat er vanuit dat je Fries bent”, vertelt Anouk.


Skûtsjesilen by Maaike van der Hoek on Exposure

Foto: Evert van der Wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *