Wie de bal kaatst…: “Groningers” die keatse

Door Sybrand Grasdijk en Alexander Heeringa

Keatsen, skûtsjesilen en fierljeppen: voor de meeste niet-Friestaligen onuitspreekbare woorden. Het zijn Friese zomersporten die doorgaans worden beoefend door Friezen. Maar niets blijkt minder waar. In de provincie Groningen vonden wij, Alexander Heeringa, Esther Hendriks, Maaike van der Hoek en Sybrand Grasdijk, een fierljepvereniging, een skûtsjeteam en een kaatsvereniging. In dit deel: kaatsen.

Iedere dinsdagavond in de zomermaanden komt een klein groepje kaatsers naar een openbaar sportveld in Selwerd om twee uur te kaatsen. “Het is nu mooi weer”, vertelt Jeldrik Doevendans, “dus ik verwacht vandaag een redelijke opkomst.” Doevendans is de voorzitter van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm. De opkomst blijft beperkt tot zeven kaatsers, allemaal oorspronkelijk uit Friesland. Waar Groningers de Friese sporten fierljeppen en skûtsjesilen wel omarmen, lukt het bij de kaatssport maar niet om aan te slaan.


Keatsen by Sybrand Grasdijk on Exposure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *