Studentenflat

Geen lege studentenkamers bij woningcorporaties door sociaal leenstelsel

‘’Ik ben pas later op kamers gegaan, omdat ik moest lenen. Ik wilde voordat ik veel ging lenen eerst weten of de studie bij me paste en of ik het ging halen’’, zegt Maud van Helvoirt, derdejaars student Human Resource Management in Den Bosch. ‘’Ik vind het niet chill om een grote studieschuld op te bouwen.’’ Daarom bleef ze een jaar langer thuis wonen.

Van Helvoirt is niet de enige. Het CBS meldde vorige week dat na de invoering van het sociale leenstelsel in 2015 minder studenten op kamers gaan. Dit leidt niet per se tot leegstand van studentenkamers: de kamers van woningcorporaties worden nog steeds graag gehuurd, zegt Ardin Mourik, directeur van het Kences Kenniscentrum Studentenhuisvesting.

Mourik legt uit: ‘’Woningcorporaties bieden hun kamers het goedkoopste aan. Zij merken de afname dus niet, omdat studenten graag in die woningen willen wonen’’. Daarnaast is het aantal internationale studenten enorm toegenomen. Zij krijgen via de universiteit een kamer en dat zijn altijd woningen van een corporatie, volgens Mourik.

Het leenstelsel zorgt dus niet voor leegstaande kamers bij corporaties. Mourik merkt wel dat ‘’een ander type student’’ de woonruimtes huurt. Het zijn vaker internationale studenten die de kamers huren. Daarnaast zijn de studenten ouder. Zij kiezen ervoor om pas later in hun studie op zichzelf te gaan wonen.

Studente Maud van Helvoirt ging in haar tweede jaar alsnog in Den Bosch op kamers, maar de stad beviel haar niet zo goed. ‘’Ik vond het te veel geld om op kamers te blijven wonen als ik het niet heel erg leuk vond.‘’ Inmiddels woont ze in Utrecht. ‘’En dat vind ik het lenen waard,’’ aldus Helvoirt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *