Universiteitsraad stelt ultimatum: RUG moet stoppen met Yantai

De uitbreiding van de Rijksuniversiteit Groningen in Yantai lijkt niet door te gaan. De Universiteitsraad heeft het college van bestuur van de RUG een ultimatum gesteld: voor woensdag moet de universiteit de plannen voor de campus in China stopzetten.

Uit gesprekken die de NOS heeft gevoerd blijkt dat de Universiteitsraad definitief tegen de plannen is. In de raad zitten twaalf studenten en twaalf medewerkers die democratisch gekozen zijn, en de hele universiteit vertegenwoordigen.

Er was al lang kritiek op het nieuwe filiaal van de RUG. Er waren onder andere zorgen over de academische vrijheid. Deze zorgen werden aangewakkerd toen in november bekend werd dat de RUG een functionaris van de Communistische partij aan moet stellen in Yantai.

Volgens de NOS besteedde de RUG tot nu toe ongeveer 3 miljoen euro aan het project.

De woordvoerder van de RUG laat Journalist.io het volgende weten:

“Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft kennisgenomen van het feit dat er in de Universiteitsraad geen meerderheid is voor het indienen van een aanvraag voor het aanbieden van transnationaal onderwijs in Yantai. Het CvB betreurt dit en heeft deze week overleg met alle betrokken partijen over de ontstane situatie. Dit zijn onder andere de betrokken faculteiten, de Raad van Toezicht en het ministerie van OCW, uiteraard de universiteitsraad zelf, en de Chinese partners.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *