Woensdag begint IFFR in Groningen

Woensdag 31 januari begint het International Filmfestival Rotterdam in Groningen. Tot en met 4 februari worden meer dan 50 films getoond in het Groninger Forum, Grand Theatre, Vera en Der Aa-Kerk. Het festival wordt geopend met de debuutfilm van Marleen Jonkman, ‘La Holandese’. Het is alweer de 22ste keer dat de ‘pocketversie’ van het Rotterdamse filmfestival naar Groningen komt.

Het aanbod van films die in Groningen worden gedraaid is door programmeur Henk Klein Wassink geselecteerd. In Rotterdam draaien ongeveer 550 films, daaruit heeft hij geprobeerd een zo goed mogelijke afspiegeling te maken. ‘De grote films, die iedereen kent en het meest populair zijn zitten daar dus ook tussen’, vertelt Wassink. Maar er is ook ruimte voor kleinere films.

IFFR-locaties: Groninger Forum, Grand Theatre, Vera en Der Aa-kerk

Het IFFR is een unieke kans om speciale films in Groningen te kijken. ‘Een groot gedeelte van het programma bestaat uit films die later in de bioscoop of theaters komen, maar ook een groot gedeelte wordt alleen op het IFFR getoond’, legt Wassink uit.

Bij hij selecteren van het aanbod kreeg Wassink de volledige keuzevrijheid van het IFFR. Toch mogen sommige films in Groningen niet getoond worden. Buitenlandse distributeurs hebben voor bepaalde films een maximum aantal voorstellingen per land, en kiezen dan niet altijd voor Groningen. ‘Nederlandse distributeurs gaan in principe altijd akkoord met een voorstelling in Groningen’, aldus Wassink.

Alle films hebben een hoge bezettingsgraad en de zalen zitten veelal vol. De afgelopen twee edities kwamen op het festival verspreid over vijf dagen ongeveer 10000 bezoekers, vertelt Wassink. Het IFFR lijkt dus geen last te hebben van het succes van streamingdiensten zoals Netflix en Amazon. Wassink gelooft dat streaming en films op het doek elkaar juist versterken. ‘Veel mensen willen daardoor juist naar de bioscoop, die vinden streamen toch geen bioscoopervaring’.

Der Aa-kerk

Ook in Der Aa-kerk wordt dit jaar weer een film getoond. Het idee ontstond een aantal jaren terug, nadat Wassink Rotterdamse randprogrammering naar Groningen wilde halen maar hier niet in slaagde. Toen is het Groninger Forum zelf met randprogrammering begonnen. Een film in de kerk is daar dus onderdeel van.

Dit jaar wordt in Der Aa-kerk ‘A Page of Madness’ van de Japanse filmregisseur Teinosuke Kinugasa getoond. De film uit 1926 wordt begeleid met live-muziek door het Monotak Collectief. ‘De film in Der Aa-kerk is zonder meer een tip om te gaan kijken’, vertelt Wassink.

Trailer: A Page of Madness 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *