Groningen en LF2018: ‘profiteren van elkaar’

Met de opening van Leeuwarden-Friesland 2018 is afgelopen zaterdag een jaar vol kunst en cultuur ingeluid. Leeuwarden en Friesland kunnen hierdoor hoogstwaarschijnlijk veel nieuwe bezoekers verwachten. Nieuwe bezoekers, dat klinkt ook aantrekkelijk voor andere provincies, waaronder Groningen. Met tentoonstellingen in het Groninger Museum en een ander project staat ook Groningen op het programma van de Culturele Hoofdstad. Want: ‘de Culturele Hoofdstad is er voor heel Nederland’, aldus medeorganisator Johannes Keekstra.

Groningse programmaonderdelen tijdens Leeuwarden-Friesland 2018, op het eerste gezicht lijkt het een vreemde combinatie. Keekstra noemt het ‘een Fries feestje, maar geen exclusief feestje’. Het Groninger Museum is daarom door de organisatie van Culturele Hoofdstad 2018 gevraagd om zich aan te sluiten bij het programma. Volgens de woordvoerder van het museum was er over deze uitnodiging geen twijfel. ‘Heel het Noorden heeft er wat aan als toeristen hiernaartoe komen,’ stelt ze. ‘Of dat nou Leeuwarden is of Groningen. Als dat gecombineerd kan worden is dat geweldig’. Sprake van competitie tussen Friesland en Groningen is er volgens de woordvoerder niet. ‘We profiteren nu van elkaar, trekken samen de kar. Dat is veel beter dan elkaars concurrent uithangen’.

Tentoonstellingen en project

In het kader van Culturele Hoofdstad 2018 heeft het Groninger Museum dit jaar twee nieuwe tentoonstellingen. Eén van de tentoonstellingen is ‘De Romantiek in het Noorden’, een internationaal overzicht van landschapschilderkunst, welke momenteel te zien is in het museum. Deze tentoonstelling wordt opgevolgd door ‘De Ploeg’, een tentoonstelling over een Groningse kunstenaarsvereniging. Het Groninger Museum laat via haar woordvoerder weten dat beide tentoonstellingen al gepland stonden, maar nu dus betrokken zijn bij het programma van Leeuwarden-Friesland 2018. Een ander project waarin Groningen een rol speelt, is ‘Sense of Place’, een groot landschapsproject op en rond het Waddengebied.

Het Noorden als één geheel

Keekstra benadrukt dat de Culturele Hoofdstad er ‘voor heel Nederland’ is en ziet het als een logisch gegeven dat Groningen gevraagd wordt om mee te doen. ‘We zijn natuurlijk buren, daar doen we niet te kinderachtig over’. Wel geeft hij aan dat er een wezenlijk verschil in identiteit is tussen de twee provincies. Door ‘het Noorden’ als één geheel te presenteren ontstaat een alternatieve werkelijkheid, zo vindt ook Keekstra, maar het heeft volgens hem geen zin om dit te benadrukken. ‘Mensen uit het buitenland zullen dat niet eens zien, die hebben niet eens door dat ze in een andere provincie zijn’.

Groningen en Friesland: een gelukkig huwelijk?

In tegenstelling tot buitenlanders kunnen niet alle noorderlingen Groningen en Friesland als één geheel zien. Dat werd eerder deze maand duidelijk, toen boze Groningers een ‘selfiespot’ bekladden die voor de evenementenhal MartiniPlaza stond. Merk Fryslân, marketingorganisatie voor de Provincie Fryslân, plaatste de selfiespot deels als marketingstunt in aanloop naar Leeuwarden-Friesland 2018. Na het plaatsen van het ‘Love Fryslân’-landmark werd op sociale opgeroepen tot het vernielen en bekladden van de selfiespot. Keekstra noemt het plaatsen van de selfiespot een ‘ludieke actie’. ‘Maarja, nu zie je wat ermee gebeurt. Dat is ook wel weer interessant’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *