“Hoe ver gaat de grond nog zakken?”

Door: Bram van der Rest en Fay Troost

GRONINGEN—“Ons land verzakt en wordt natter,” zegt Han Jansen, een jonge boer uit Loppersum. Hij heeft het over de schade die aardbevingen aanrichten aan het erf van zijn familie. Andere boeren uit zijn omgeving hebben de laatste jaren al veel schadeclaims en rechtszaken gevoerd, maar die zijn vooral achter de schermen uitgevochten. “Weinig publieke ophef inderdaad,” vertelt Janssen. “misschien zijn boeren daar te nuchter voor.” Er is in de tussentijd niet veel veranderd want de problemen houden aan. Daarom is het tijd voor een andere aanpak, vindt Janssen. “Ophef: die gaat vanaf nu komen!”

Jansen staat er niet alleen voor. Ruim 200 boeren uit het aardbevingsgebied kwamen maandagavond samen in theater Molenberg (Delfzijl) om hun schade en de problemen met de afhandeling daarvan te bespreken. “Tot nu toe is het grootste deel van het geld verbrand aan protocollen en regelingen,” zegt Geert Dubben, bestuurslid van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), een van de organisaties achter de informatieavond. Hij wil dat geld direct naar schadeafhandeling gaat. “Daar moet echt meer vaart in komen.” Onder het motto ‘Boeren Samen Sterk’ hebben de aanwezigen daarom een stichting opgericht om een megaclaim in te dienen.  Vooralsnog alleen tegen de NAM, omdat onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor de schade aan het land.

Annemarie Heite, boegbeeld van de aardbevingsproblematiek in Groningen, openende de avond in een ogenschijnlijk rustige zaal. Zij begrijpt dat boeren hun geduld verliezen. “Boeren lijden dubbel: zowel zakelijk als privé.” De kosten kunnen flink oplopen en boeren kunnen niet even hun zinnen verzetten op het werk, in een andere omgeving. “Het gaat om hun hele leven,” zegt Heite.

Anneke Boersma in de foyer

Anneke Boersma groeide op in een Gronings boerengezin, woont daar nu niet meer, maar is namens haar broer aanwezig. Hij heeft een boerderij in Rottum maar kon vanavond niet aanwezig zijn. Boersma vertelt dat boeren niet alleen zichtbare maar ook onzichtbare schade hebben, ondergronds. “De grond is hobbeliger geworden,” zegt ze. Dit heeft schade aangericht aan bijvoorbeeld buizen en afwateringssystemen in de grond. “Die lopen normaal horizontaal, maar liggen nu scheef.” Deze ondergrondse schade is niet goed zichtbaar, en wordt daardoor moeilijker erkend, zegt Boersma. “Maar ook daar zitten grote problemen.”

Op het land van de broer van Boersma begonnen de eerste (voor)tekenen al begin jaren 80. “Het water kwam toen al meer naar de oppervlakte,” zegt ze. Dat laat volgens haar zien hoe omvangrijk en landurig de problemen zijn. Maar met een megaclaim houden verzakkingen niet op, meent adviseur aardbevingsschade Johan Wierenga. “Zelfs als we de gaswinning nu stoppen, zullen we de komende jaren nog last hebben van bodemverzakking.”

Jansen maakt zich als jonge boer daarom zorgen over zijn toekomst. “Hoe ver gaat de grond nog zakken de komende jaren?” vraagt hij zichzelf hardop af. De problemen schuiven mogelijk door naar een nieuwe generatie boeren.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *