Gezondheidsklachten Groningers door aardbevingen: “Dit zijn getallen die je terugvindt bij een ramp”

Door gezondheidsklachten ten gevolge van aardbevingen in Groningen kunnen in de toekomst jaarlijks naar schatting vijf mensen overlijden in de provincie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar de effecten van de aardbevingen op de gezondheid van bewoners. De cijfers uit het onderzoek komen volgens Justin Richardson – één van de vier onderzoekers – overeen met die uit rampgebieden: “Het zijn schokkende resultaten”.

Uit het onderzoek, genaamd Gronings Perspectief, blijkt dat er maar liefst 85.000 mensen in Groningen zijn die meervoudige schade aan hun woning hebben. Van deze groep hebben zo’n 10.000 mensen daadwerkelijk gezondheidsklachten.

Gedupeerden voelen zich onveilig, hebben last van burn-out-verschijnselen en verzuimen vaker op hun werk. Ook ervaren zij lichamelijke klachten als buik- en maagpijn, hoofdpijn en hartkloppingen. “Als we de omvang van de gezondheidsklachten combineren met de wetenschappelijke kennis over de gevolgen op langere termijn, kunnen er vijf of meer mensen per jaar overlijden als gevolg van deze problematiek.” Dat schrijven de wetenschappers in hun onderzoek.

Het onderzoek is onder andere gebaseerd op interviews met Groningers in het aardbevingsgebied. Richardson: “Als je stukjes uit de interviews leest kom je erachter hoe schrijnend sommige situaties zijn, hoe diep mensen in de put zitten. Het gaat er niet eens zozeer om dat er aardbevingen plaatsvinden, maar meer om alles eromheen. Dit is heel ernstig. Je vraagt je af: hoe kan dit gebeuren in Nederland?”

Zo staat er in het onderzoek een interview met een man die naast zijn baan dertig tot veertig uur per week bezig was met de schadeafhandeling van zijn woning. Het ene na het andere gaat hierbij mis. De man zegt hierover: “Ik vind het negatieve heel zwaar, heel vermoeiend. Normaal zit ik vol energie en kan ik ’s avonds nog een hele tijd door, maar nu ben ik gewoon moe. Heel prikkelbaar. Ik ben niet echt een fijne man geweest.”

In een ander interview geeft een pensioneerde vrouw in een dorp in Midden-Groningen aan dat zij huwelijksproblemen heeft gekregen als gevolg van de aardbevingen: “Door de aardbevingsproblematiek ontstonden er problemen tussen mijn man en mij. Ik kwam er niet los van, sliep slecht en sprak nergens anders meer over. Ik heb de huisarts op een gegeven moment een briefje gestuurd, kreeg overal last van voelde me vaak zo moedeloos en angstig. Ik was mezelf volledig kwijt. 45 jaar huwelijk leek een last te worden.”

“Dit zijn getallen die je terugvindt bij een ramp,” aldus Richardson over de resultaten van het onderzoek. Het verschil is volgens hem alleen dat de aardbevingsproblematiek in Groningen een sluipende ramp is die zich langzaam voltrekt. Uit het onderzoek bleek dat zelfs mensen die relatief weinig stress ervaren, aangaven de administratieve rompslomp die bij de schadeafhandeling komt kijken als een enorm gedoe te ervaren. “Dit is tekenend”, zegt Richardson.

Om de gezondheidsklachten aan te pakken, pleiten de onderzoekers voor een breed plan van aanpak, met sterke coördinatie. “Mensen zitten niet te wachten op weer een nieuwe uitvoeringsorganisatie”, aldus Richardson. De Groninger Bodembeweging bekritiseerd deze aanbeveling. In een reactie laat de organisatie weten: “De enige oplossing is dat je het probleem aan de voorkant inhaalt: de gaskraan moet dicht. Je moet naar de bron van de ellende gaan, dat is de enige manier.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *