Groningse boeren donderdag met tractor naar Den Haag

GRONINGEN – “De maat is vol en we willen keiharde garanties van de politiek dat Groningen gecompenseerd wordt”, zegt Ate Kuipers. Hij organiseert donderdag de actie waarbij Groningse boeren met hun tractor naar Den Haag afreizen. In de Tweede Kamer is dan een hoorzitting waarin Shell, NAM en ExxonMobile gehoord worden door Kamerleden.

Zo’n dertig trekkers worden op twaalf diepladers naar het politieke centrum van Nederland vervoerd. Daarna rijden de boeren met hun tractor naar het Binnenhof. Het is de bedoeling dat de ‘topmensen’ van deze bedrijven zich tussen de trekkers door moeten wurmen voordat ze hun verklaring kunnen afleggen.

De boeren eisen actie en willen dat de schade snel wordt vergoed. Volgens Kuipers heeft de politiek Groningen veel te lang links laten liggen. “De maat is vol en wij willen een krachtig gebaar maken.” Ook wordt de actie georganiseerd om de volksvertegenwoordigers die opkomen voor de belangen van de Groningers te steunen.

Verantwoordelijkheid
De hoorzitting is aangevraagd door GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren, omdat zij wil weten of Shell verantwoordelijk blijft voor de schade in het aardbevingsgebied. Afgelopen week meldde TROUW dat Shell vorig jaar juni de 403-aansprakelijkheidsverklaring heeft ingetrokken. Daarmee zou het oliebedrijf niet meer aansprakelijk zijn voor de schulden van dochteronderneming NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij). Omdat de NAM zelf weinig reserves kent (het heeft een eigen vermogen van ongeveer 200 miljoen), werd er gevreesd dat de NAM daardoor niet meer in staat zou zijn om de schade te compenseren.

In het televisieprogramma Jinek reageerde Marjan van Loon, directrice van Shell, dinsdagavond al op de ophef die daardoor was ontstaan. Daarin probeerde zij de Groningers gerust te stellen. “Wij staan gewoon garant en de rekeningen worden betaald.”

Ook de NAM gaf in een verklaring aan dat het wil voldoen aan haar financiële verplichting. Het heeft drie tot zes miljard gereserveerd voor de compensatie. Van Loon vindt het lastig om in te schatten hoeveel geld er daadwerkelijk nodig is, maar zegt dat er inclusief geld vanuit de overheid een aardbevingsfonds beschikbaar is van 12 miljard.

Volgens Ate Kuipers is het bedrag waarmee Van Loon over de brug wil komen bij lange na niet voldoende. Hij pleit voor een Deltafonds en eist minimaal 60 miljard euro. “Die 12 miljard is maar een druppeltje op de gloeiende plaat.” Hans Schaik doet mee aan de actie, maar hij vindt dat het nog te vroeg is om te praten over bedragen. “Het gaat mij er nu eerst om dat we duidelijk maken dat we in een rampgebied wonen.”

Schadeprotocol
Vandaag werd ook bekend dat het schadeprotocol voor de provincie klaar is. Een onafhankelijke commissie genaamd Commissie Mijnbouwschade, beoordeelt voortaan de schadeclaims. Gedupeerden komen zelf niet meer in aanraking met de NAM, al blijft die instantie wel verantwoordelijk voor de kosten. Ook wordt het gebied waarbinnen mensen aanspraak maken op compensatie uitgebreid. Zo zal ook schade veroorzaakt door de gasopslag bij Norg worden vergoed.

Nette actie
Kuipers benadrukt dat het om een vreedzame en nette actie gaat. Naast boeren uit Groningen zijn ook boeren uit de rest van Nederland gevraagd om hun steun te betuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *