Paaldansen voor kinderen? In Groningen kan het

GRONINGEN – Raar maar waar: paaldansen voor kinderen is een echte sport. Althans, zo blijkt uit het feit dat de sport voor het eerst opgenomen is in de Groningse Sporthopper voor basisschoolkinderen. ‘Kinderen worden er sterk en soepel van en het is goed voor de fijne motoriek,’ aldus Sabrina Bouziane van paaldansstudio PoleProficiency.

Ieder jaar deelt het Huis voor de Sport Groningen de Sporthopper uit. Een verzameling sportkennismakingscursussen om basisschoolkinderen in contact te brengen met verschillende sportorganisaties. Sinds dit jaar kunnen ze ook kennis maken met paaldansen.

Volgens het Huis voor de Sport is het helemaal niet raar om paaldansen aan te bieden. ‘Paaldansen is een opkomende sport. Het wordt steeds meer aangeboden, ook aan de jeugd,’ aldus een woordvoerder. ‘Als mensen daar bepaalde associaties bij hebben, dan is dat door de beïnvloeding van die mensen zelf.’

Sabrina Bouziane herkent deze associaties. Zij geeft al drie jaar paaldansles in Groningen. ‘Mensen hebben echt een enorm vooroordeel over paaldansen, ze associëren het met strippen.’ De sport heeft volgens haar echter niets met erotiek te maken. ‘In onze studio is het echt gericht op sport en dansen.’

De lessen van Bouziane zitten bijna altijd vol, maar niet met kinderen. ‘Kinderen zijn vaak enthousiast, maar ik merk dat de ouders soms terughoudend zijn.’ Dit komt volgens haar door de vooroordelen. Toch denkt ze dat kinderen baat hebben bij paaldanslessen. ‘Paaldansen is heel goed voor je gezondheid. Je wordt er soepel en sterk van.’

Bij Sportief Paaldansen in Nieuwegein geven ze al twee jaar ‘paalgym’ aan kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar oud. ‘We hebben er bewust voor gekozen om de termen paalgym en paalsport te gebruiken,’ vertelt Fenna Meijers. ‘Dan ligt de focus op sport.’ Hierdoor hebben zij volgens Meijers niet veel last van terughoudende reacties van ouders. ‘Ouders vinden het juist vaak heel leuk.’

Volgens Meijers wordt paaldansen voor kinderen steeds populairder. ‘Het begint echt te groeien. Dat komt ook om dat paaldansen in het algemeen bekender wordt als sport.’ De kinderen zijn volgens Meijers enthousiast. ‘Het is eigenlijk turnen en dansen samen en op de kop hangen vinden kinderen sowieso al leuk.’

Bouziane hoopt dat paaldansen voor kinderen ook in Groningen een succes wordt. ‘Op dit moment zijn de jongste deelnemers 18 jaar. Hopelijk gaat dat nu veranderen.’

Onder Groningers zijn de reacties op paaldansen als sport voor kinderen wisselend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *