Pijnlijke vingers en een verkrampte nek: veel conservatoriumstudenten kampen met blessures

‘Door mijn blessure kan ik momenteel maar heel weinig concerten geven’, zegt Maarten*. Hij is oud-pianostudent aan het conservatorium en heeft last van focale dystonie, een aandoening waarbij signalen tussen je hersenen en je vingers blokkeren. Hierdoor kan Maarten momenteel nauwelijks zijn beroep als pianist uitoefenen.

Uit onderzoek van Vera Baadjou, van de Universiteit van Maastricht, blijkt dat 67% van de conservatoriumstudenten last hebben van fysieke problemen door musiceren. Bij meer dan de helft van deze studenten zorgen de blessures voor beperkingen tijdens het bespelen van hun instrument.

In het laatste jaar van de masteropleiding Piano kreeg Maarten fysieke problemen. ‘Het is er langzamerhand ingeslopen’. Zijn toenmalige docent begeleidde hem met zijn problemen en stuurde hem door naar verschillende specialisten. Hij is ondertussen langs geweest bij een orthopeed, een neuroloog en een fysiotherapeut. Deze specialisten hebben veel onderzoek gedaan naar Maarten, maar tot concrete verbeteringen heeft het vooralsnog niet geleid. Toch gaat hij er vanuit dat zijn stoornis op lange termijn wordt verholpen.

Malon Maat ervaart ook problemen. Zij studeert trompet aan het Prins Claus Conservatorium. Vanaf het begin van haar studie heeft zij last van een schouder- en nekblessure die veroorzaakt zijn door het trompetspelen. ‘De blessure is ontstaan door de statische houding die je hebt als je trompet speelt.’ In haar eerste jaar van de opleiding vielen de problemen van Maat nog mee, maar in de loop van de jaren is de pijn toegenomen. ‘Twee weken geleden kon ik mijn hoofd nauwelijks naar links bewegen.’

‘Twee weken geleden kon ik mijn hoofd nauwelijks naar links bewegen.’

Malon Maat – Conservatoriumstudent

Een medewerker van het Prins Claus conservatorium laat weten dat de school geen fysiotherapeut in dienst heeft. Wel organiseren ze af en toe cursussen waar ze bezig gaan met de houding van de muzikanten. Maat moest hierdoor zelf op zoek naar een fysiotherapeut. Na een aantal sessies zijn de eerste resultaten al zichtbaar, maar de fysieke problemen zijn nog niet opgelost. Wel gaat Maat er vanuit dat de blessure op lange termijn geen invloed gaat hebben op haar muziekcarrière. ‘Ik hoop het in ieder geval niet’.

Ook Maarten heeft weinig begeleiding vanuit het conservatorium gekregen. Zijn eigen docent hielp hem actief mee met het zoeken naar oplossingen, maar de muziekschool zelf bood geen opties aan. Maarten vindt dat het conservatorium hier meer begeleiding in kan geven. ‘Het is toch topsport waar je mee bezig bent.’

*Maarten is een schuilnaam. Echte naam is bekend bij de redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *