Twijfel over kunstgras neemt toe in betaald voetbal

GRONINGEN – Bij steeds meer clubs in het betaald voetbal neemt de twijfel over het gebruik van kunstgras toe. De Kerkraadse eredivisieclub Roda JC geeft aan het liefst terug te willen naar natuurgras. Zij zijn de laatste in een reeks clubs die aangegeven te willen stoppen met kunstgras.

Roda JC speelt sinds 2014 op kunstgras, maar de club geeft aan dat het ambities heeft om op korte termijn terug te keren naar natuurgras. Eerder deze maand maakten PEC Zwolle en Almere City FC al bekend dat zij over gaan op hybride gras, een natuurlijke grasmat versterkt met kunstgras vezels. De woordvoerder van Roda JC meent dat natuurgras prettiger speelt dan kunstgras: “op echt gras kan de bal alle kanten op stuiteren.” Het zou voor de spelers  daarom beter zijn om de overstap te maken. “De meeste spelers zijn [natuurgras] van kinds af aan gewend”, meent de club. Toch kan Roda JC nu nog niet aan de wensen van de spelers voldoen, omdat de eredivisionist de financiële middelen mist om nu al over te gaan op natuur- of hybride gras.

 

In 2018 spelen de volgende clubs uit de Eredivisie op kunstgras:
•Heracles Almelo
•PEC Zwolle
•Excelsior
•ADO Den Haag
•Roda JC
•Sparta Rotterdam
•VVV Venlo

 

 

Eredivisieclub SC Heerenveen speelt wel op natuurgras. De club heeft nooit overwogen om op kunstgras over te stappen, ook niet toen andere clubs in het betaald voetbal dat wel deden. “Het is gewoon gras, het zit in de genen van de club”, zegt Henk Schreuder, die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de grasmat. De aanvoerders van Nederlandse profvoetbalclubs mogen iedere week een cijfer geven aan het veld waarop ze dat weekend hebben gevoetbald. Volgens Schreuder spreekt het feit dat de kunstgrasvelden door de aanvoerders het slechts worden beoordeeld voor zich. Daarnaast spelen vier van de vijf hoogst genoteerde clubs in de eredivisie op natuurgras.

 

In 2018 spelen de volgende clubs uit de Jupiler League op kunstgras:
•FC Eindhoven
•FC Volendam
•FC Emmen
•FC Oss
•Almere City FC
•FC Den Bosch
•Helmond Sport
•RKC Waalwijk
•SC Cambuur Leeuwarden
•FC Dordrecht
•Jong PSV

 

Bij eerstedivisionist FC Emmen zien ze juist niets in het idee om de kunstgrasvelden te vervangen. Frank Maatje, manager financiële en facilitaire zaken, zegt dat de spelers daar geen enkele interesse tonen om van het kunstgras af te stappen. Ook de kritiek dat kunstgras kankerverwekkend zou zijn en voor meer blessures zou zorgen, nemen ze bij FC Emmen niet al te serieus. Volgens Maatje vertrouwt de club op de RIVM en de overheid die zeggen dat kunstgras veilig is. FC Emmen denkt daarnaast dat tegen de tijd dat het kunstgrasveld in 2020 toe is aan vervanging, er meer kennis zal zijn over de risico’s. Maatje meldt dat de club op zijn vroegst dan zal bekijken of overstappen op hybride gras toch voordeliger is.

Cor Tol, bestuurslid van eerstedivisionist FC Volendam, vertelt dat zijn club ook geen plannen heeft om afstand te doen van kunstgras. De club heeft geen uitbreidingsmogelijkheden en de spelers kunnen niet met negen elftallen op twee natuurgrasvelden spelen: “Dan zijn wij in December uitgespeeld”, zegt Tol. De kwaliteit van natuurgrasvelden neemt, meent hij, snel af, wanneer er te vaak op wordt gevoetbald. “Dan hebben we net zo’n zandbak als bij FC Utrecht.” Volgens Tol is de kritiek op kunstgrasvelden niet wetenschappelijk onderbouwd: “De maatschappelijke discussie kunnen wij dan ook wel aan.”

Maar voor Roda JC blijft het zeker dat de club, zodra het de financiële mogelijkheden heeft, de overstap naar natuurgras maakt: “Voetbal moet je gewoon op echt gras spelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *