Wiebes zet NAM buitenspel bij nieuw schadeprotocol Groningen

Vanaf 19 maart kunnen Groningers terecht bij een onafhankelijk loket om aardbevingsschade aan hun huis en andere gebouwen af te handelen. Het grootste verschil met eerdere schadeprotocollen is dat de NAM nu geen rol meer speelt. De afhandelingen worden gedaan door een tijdelijke, onafhankelijke commissie. Dit meldde minster Wiebes (Economische Zaken) zojuist tijdens een persconferentie in het Provinciehuis in de stad Groningen.

 Het nieuwe protocol schrijft voor dat schadeafhandelingen sneller en gemakkelijker gaan. Ook is er geen sprake van geografische grenzen: als er schade is als gevolg van een aardbeving, dan komt een bewoner in aanmerking voor schadevergoeding. Dat is anders dan voorheen: toen werd de schade alleen vergoed binnen een bepaald gebied.

Daarnaast biedt het nieuwe loket bewoners de mogelijkheid om hulp te krijgen bij het afhandelen van de schade. Ook kunnen ze zelf een onafhankelijke expert naar keuze inschakelen.

Weg met de NAM

De afhandeling van de kosten zal worden gedaan door de staat, belooft minister Wiebes. Die kosten zullen door de staat worden verhaald op de NAM. Het enige dat de NAM dus nog doet, is uiteindelijk betalen. De minister vindt het vooral belangrijk dat alles goed geregeld is voor de inwoners van Groningen. ‘De Groningers moeten zich geen zorgen hoeven maken. We hebben geen NAM nodig om te bepalen wat rechtvaardig is.’ aldus minister Wiebes. De financiële afhandeling is het probleem van de minister, vindt hij zelf.

Goede samenwerking

Wiebes werkte samen aan dit nieuwe protocol met lokale bestuurders in Groningen, waaronder gedeputeerde Eelco Eikenaar en Commissaris van de Koning René Paas. Wiebes is zeer tevreden over de samenwerking: ‘het voelde meer als een samenwerkingsverband dan een onderhandeling. We hebben het ook gewoon leuk gehad.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *