“Yantai”: een perspectief uit China

De bibliotheek is af, de koffiebarretjes kunnen geopend worden en lichtknopjes in de toiletten hangen al. Aankomende herfst zouden de eerste studenten verwelkomd worden op de Chinese campus van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Maar het feest ging niet door. Marije Vlaskamp, Chinacorrespondent van de Volkskrant: “Denken dat de Communistische Partij van China enkele geen inspraak zou hebben, is extreem naïef.”

De campus in Yantai, een Noord-Chinese kuststad, werd in 2003 door de China Agricultural University (CAU) uit Peking gebouwd. Sindsdien staat het leeg. De Pekingse universiteit mocht van de overheid geen campus hebben in een andere provincie. Er moest een buitenlandse partner komen. Met de Universiteit van Dublin en Universiteit Wageningen werden geen overeenkomsten bereikt, dus werd er in Groningen aangeklopt.

“Iedereen die er in China bij betrokken was, had er enorm veel zin in. Ze stonden echt te trappelen om aan de slag te gaan,” vertelt Vlaskamp. Academische vrijheid in een communistisch China, dat was het streven van de RUG. Dit bleek niet mogelijk. Vlaskamp: “China is een eenpartijstaat. De Communistische Partij kan niet los worden gezien van onderwijs. Als je daar niet tegen kan, heb je in China niet zoveel te zoeken.”

In Nederland werd de mogelijke RUG-Yantai campus breed uitgemeten in de pers. In China was dit anders: “De zaak was hier bijna onbekend. De Chinezen praten liever niet over dingen die gefaald zijn. Dit heeft ook nog eens met het buitenland te maken, dat is prioriteit nummer zoveel. De Communistische Partij en Jinping, dat zijn hier belangrijke onderwerpen.”

Vlaskamp begrijpt niet waarom de Universiteit Groningen onafhankelijk wilde blijven van de Chinese overheid, terwijl de campus werd betaald door de gemeente Yantai:

Maar hoe nu verder? “Er waren, toen Groningen nog niet van de baan was, al andere belangstellenden. Er zijn andere universiteiten die Yantai ook wel interessant vinden. Er zijn meer universiteiten in de wereld dan alleen Groningen.” Maar eerst wordt het Chinees nieuwjaar gevierd. “Dat is echt heilig voor de Chinezen. Daarna worden er pas weer dingen besloten.”

Op de vraag of Yantai in de toekomst nog zou willen samenwerken met de RUG, reageert Vlaskamp twijfelachtig. “Ik kan me voorstellen dat ze op dit moment even willen nadenken over alles.” Maar, zo stelt de journaliste, “Chinezen doen nooit helemaal de deur dicht.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *