65 jaar watersnoodramp: ‘de Deltawerken zijn nooit af’

vertelGRONINGEN – 65 jaar na de watersnoodramp is de strijd tegen het water nog niet gestreden. De ramp gaf de doorslag om de Deltawerken te bouwen en daar wordt vandaag de dag nog volop aan gesleuteld. ‘De Deltawerken zijn nooit af,’ aldus Adrienne van der Sar.

Precies 65 jaar geleden wordt Nederland getroffen door één van de grootste rampen in de Nederlandse geschiedenis. Bij de watersnoodramp in Zeeland vinden ruim 1800 mensen de dood, tienduizenden dieren verdrinken en honderdduizend mensen raken dakloos. ‘De watersnoodramp was een absoluut leermoment,’ vertelt Adrienne van der Sar.

Als medewerker van de Deltacommissaris zorgt zij ervoor dat het Deltaprogramma wordt uitgevoerd en dat Nederland beschermd wordt tegen het water. ‘Onze deltawerken zijn één van de veiligste ter wereld,’ aldus Van der Sar.

Toch kunnen ze niet met de armen over elkaar zitten. ‘We zijn nooit klaar met verbeteren. We houden de Deltawerken nauwlettend in de gaten en de dijken krijgen iedere zes jaar een soort APK,’ vertelt Van der Sar. ‘Zo’n ramp als 65 jaar geleden zou niet meer zomaar kunnen gebeuren.’

Al vóór de watersnoodramp lagen er plannen om de Nederlandse delta aan te pakken, maar de ramp gaf de doorslag om ze versneld uit te voeren. ‘Toen de ramp zich had voltrokken bleek hoe gevaarlijk het water kon zijn,’ vertelt Historicus Willem van der Ham. ‘Toen was er binnen no time een commissie op touw gezet om het deltaplan uit te voeren.’

Van der Ham is historicus en geograaf en heeft veel geschreven over de watersnoodramp en de geschiedenis van de Deltawerken. Volgens hem speelde de watersnoodramp een belangrijke rol in de Nederlandse waterveiligheid. ‘De watersnoodramp heeft een enorm effect gehad, hierdoor werd duidelijk dat het zo echt niet langer kon.’

Ook volgens Renske de Winter was de watersnoodramp een belangrijk leermoment. ‘Vanaf 1952 worden er allerlei analyses gedaan wat er gebeurt als er weer zo’n zware storm komt.’ De Winter doet onderzoek naar de meest extreme klimaatscenario’s. ‘Deze scenario’s zijn extreem, maar kunnen werkelijkheid worden.’

Daarom is het volgens De Winter belangrijk om te kijken naar de lange termijn. ‘We liggen als land onder de zeespiegel en we hebben veel rivieren die in onze zee afwateren. Volgens de laatste berichtgeving is de zeewaterspiegel heel hoog,’ vertelt ze.

Toch is De Winter ook positief. ‘We hebben een hele veilige kust, één van de veiligste ter wereld. Voor vandaag en de komende 5 jaar is de veiligheid prima.’ Maar volgens De Winter moeten we onze blik verbreden, zeker in een tijd van klimaatverandering. ‘Voor de waterveiligheid kijken we nu nog naar de gevolgen van een storm, maar we moeten ook kijken naar de gevolgen van een onverwachts hoge zeespiegel.’

Volgens historicus Van der Ham is het dan ook belangrijk om de ramp te herdenken. De ramp is volgens hem nog steeds actueel. ‘Het is belangrijk om aandacht te schenken aan de waterveiligheid. Ondanks dat Nederland veilig is, zou het namelijk zomaar weer kunnen gebeuren,’ aldus Van der Ham.

Bekijk hier een reconstructie van de watersnoodramp van 1953:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *