De showgirls van de sport

Het publiek op de tribune kijkt gespannen toe. De motoren ronken, en de geur van verbrand rubber hangt in de lucht. Aan de zijkant van het racecircuit staan schaarsgeklede vrouwen, klaar om straks een erehaag te maken voor de winnaar. Vanaf volgend seizoen zullen deze pitspoezen of “gridgirls” niet langer de show stelen bij autosportwedstrijden, besloot de internationale autosportfederatie FIA. Vrouwelijk schoon bij sportwedstrijden: onderdeel van een traditie of niet meer van deze tijd?

Door Kitty Munnichs en Paulien Plat

In navolging van de afschaffing van de “walk-on girls” bij darten en de rondemissen bij wielrennen werden gisteren ook de pitspoezen in de ban gedaan. Jonge modellen die met minimale bedekking zullen niet meer naast de coureurs verschijnen. “Het strookt niet meer met de normen in onze moderne samenleving,” zegt Sean Bratches, commercieel directeur van de Formule 1, in een persbericht.

Teleurgesteld

Niet alle mensen juichen deze cultuurverandering toe. Max Verstappen vindt dat de pitpoezen onderdeel van de autosport zijn, zegt hij tegen de Duitse krant Bild. Jan Lammers, voormalig Formule 1-coureur, vindt dat het afschaffen van de “gridgirls” richting het Amerikaanse model van overdreven politieke correctheid gaat. “Tuurlijk ben ik voor gelijkheid. Maar er is geen één “girdgirl” die gedwongen wordt daar te staan,” zegt hij tegen de Volkskrant. Ook op Twitter werd er met onbegrip gereageerd op het besluit.

Binnen de dartsport werd er met verontwaardiging gereageerd op het afschaffen van de dartmissen. Bijna 40.000 mensen tekenden een petitie tegen het verbod. Ook Raymond van Barneveld liet weten het jammer te vinden dat de “walk-on girls” worden afgeschaft.

Beeldvorming

Atria, een Centrum voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, vindt het afschaffen van vrouwelijk schoon bij sportwedstrijden een positieve ontwikkeling. “Pitspoezen, walk-on girls en rondemissen hebben vaak een ornamentele status. Ze zijn vooral aanwezig omdat ze mooi zijn,” zegt Sylvia Holla, werkzaam bij Atria. “Het is op zich mooi om vrouwelijk schoon te vieren, maar vrouwen op zo’n manier neerzetten kan zorgen voor ongelijkheid.”

Ze legt uit dat door vrouwen als lustobjecten te portretteren, dit kan leiden tot een bepaalde beeldvorming. “Als je opgroeit in een samenleving waar je de hele tijd het beeld voorgeschoteld krijgt dat je een goede vrouw bent als je mooi of sexy bent, dan gaan mensen zich hiernaar gedragen.” Vrouwen gaan zichzelf dan neerzetten als lustobjecten, omdat ze denken dat ze op die manier succesvol kunnen zijn binnen onze samenleving.

Waar ligt de grens?

Of nu ook cheerleaders bij sportwedstrijden moeten worden afgeschaft, lijkt een logische volgende vraag. Deze dames staan vaak in korte rokjes aan de zijkant van sportevenementen. Eveline Pels van de Amsterdamse basketbalvereniging Apollo merkt op dat pitspoezen en cheerleaders niet helemaal hetzelfde zijn. “Pitspoezen staan er omdat ze vrouw zijn, omdat ze knap zijn. Het gaat bij cheerleaden echt om de performance. Er hadden wat mij betreft ook mannen kunnen staan, of een band bijvoorbeeld.” Toch heeft Apollo dit jaar geen cheerleaders meer. “Niet omdat we vonden dat het niet meer kon, maar om financiële redenen.”.

Nelson Petter van de Dutch Cheerleading Association onderstreept het verschil: “Mensen plaatsen cheerleaders misschien wel in hetzelfde hokje, maar dat is iets wat tussen hun oren zit.” Petter merkt op dat bij cheerleading acrobatiek en dans centraal staat. “Wij zijn daarom ook niet bang dat het cheerleaden straks ook wordt verboden. Cheerleading is een Olympische sport, pitpoes zijn niet.”

Groningen

Speelt het afschaffen van pitpoezen ook onder Groningers? Kitty Munnichs en Paulien Plat gingen de straat op en zochten het uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *