Gereedschap voor elke Stadjer

Je bent aan het klussen en komt erachter dat je een boormachine nodig hebt. Je hebt zelf niet genoeg geld om er een aan te schaffen en ook de huur of de borg bij een bouwmarkt kan je niet betalen. Daar hebben Conny Eldering en Angelo Ruardi iets op bedacht: Mijn Gereedschapskist. Een project waar mensen gratis of tegen een kleine vergoeding gereedschap kunnen lenen. De tweede locatie in Vinkhuizen is zaterdag geopend.

Ruardi, projectbeheerder van Mijn Gereedschapskist in Vinkhuizen, zit in een kleine bouwkeet op een hondenuitlaatveldje achter zijn computer. Op het bureau staan plantjes en een kop koffie. Tegen de muur heeft Ruardi twee stellingkasten met gereedschap gezet, met daarin onder andere een paar hamers, een decoupeerzaag en verfkwasten. In de hoek ligt een stapel laminaat.

Het idee voor Mijn Gereedschapskist is ontstaan vanuit projecten voor Groningers met een minimaal inkomen. ‘Daar kwamen wij met mensen in aanraking die gereedschap nodig hadden, maar bij de bouwmarkten de huur of borg voor gereedschap niet konden betalen’, vertelt Ruardi. Daarom werd in november 2016 in de wijk De Hoogte de eerste locatie van Mijn Gereedschapskist geopend. Na een jaar waren er honderdvijftig leden en besloten Eldering en Ruardi om het project uit te breiden.

Ruardi weet hoe het is om met weinig geld te moeten rondkomen. ‘Ik heb in het verleden een eigen bedrijf gehad dat failliet is gegaan. Zodoende ben ik in de schuldsanering terecht gekomen. Ik heb in die tijd zelf ook wel eens een situatie gehad waarin ik een boormachine of aanhanger nodig had, maar het niet kon betalen.’

‘Deels hebben wij zelf gereedschap aangeschaft, maar wij krijgen ook spullen van bedrijven en wijkbewoners.’

Klanten met een Stadjerspas, een pas waarbij mensen met een laag inkomen korting krijgen bij diverse activiteiten en producten, kunnen gratis gereedschap lenen. Mensen zonder pas betalen €25,- per jaar. Daarmee kunnen klanten zonder huur of borg te betalen al het beschikbare gereedschap lenen. Dat gaat weleens mis. ‘We hebben op de locatie in De Hoogte twee of drie keer meegemaakt dat het gereedschap niet werd teruggebracht. Het ging toen volgens mij om een boormachine of tuingereedschap. Dat betekent natuurlijk de beëindiging van het lidmaatschap.’

Enthousiast laat Ruardi zien wat voor gereedschap hij heeft en waar het vandaan komt. ‘Deels hebben wij zelf gereedschap aangeschaft, maar wij krijgen ook spullen van bedrijven en wijkbewoners.’ Ook de gemeente reageert volgens Ruardi positief en steunt het project. ‘We zijn nu met de gemeente bezig om te kijken of we bij elke locatie een bakfiets kunnen neerzetten die mensen kunnen lenen.’

 

 

Elke werkdag is Mijn Gereedschapskist tussen 10.00 en 12.00 uur ’s ochtends open. Sinds de opening zijn er in Vinkhuizen vier klanten geweest. Dat is volgens Ruardi niet raar. ‘Het loopt net een week en we moeten nog wat bekendheid krijgen. Bij een bouwmarkt heb je ook dat het de ene dag rustig is en de andere dag druk.’ Daarnaast heeft het volgens Ruardi ook met het seizoen te maken. ‘Het is nog winter, dus er zijn nog vrij weinig mensen die gaan klussen of in de tuin gaan werken.’

In de toekomst hoopt Ruardi dat er nog meer locaties bijkomen. ‘We zijn op dit moment aan het kijken naar een locatie in Beijum en we hebben ook al gesprekken met Hoogkerk. Verder zitten wij zelf nog te denken aan de Oosterpark en De Wijert. Daarnaast zijn we ook bezig om een project voor studenten op te zetten.’ Of Mijn Gereedschapskist alleen binnen de grenzen van de stad blijft is volgens Ruardi nog maar de vraag. ‘We krijgen al vragen van mensen buiten de gemeente, dus we kijken of we dit project in de toekomst ook op andere plekken kunnen opzetten.’

 

 

1 thought on “Gereedschap voor elke Stadjer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *