Hoe de Groningse boeren Den Haag bereikten

GRONINGEN – Er klinkt flink getoeter in het dorpje Garsthuizen. Ruim dertig tractors worden op diepladers geplaatst en de boeren drukken hun claxon vrolijk in.

Ze gaan op weg naar Den Haag om te demonstreren. De actie is georganiseerd door Ate Kuipers en de boeren eisen keiharde garanties van de politiek dat ook zij volledig gecompenseerd worden.

Om 11.00 uur vertrekken de diepladers in colonne richting Den Haag. De boeren zelf worden in een bus, die achteraan de stoet rijdt, vervoert naar het politieke centrum van Nederland.

Onduidelijkheid
In de buurt van Zwolle ontstaat er onduidelijkheid. In de bus van de boeren is omgeroepen dat de politie in Den Haag de boeren gesommeerd heeft om om te keren. Kuipers ontkent dit en zegt dat er nog onderhandeld wordt met de politie en burgemeester Pauline Krikke (Den Haag).

Rond 14.00 brengt de gemeente Den Haag een verklaring naar buiten waarin staat dat de boeren niet met hun trekkers Den Haag binnen mogen. De gemeente zou hebben aangeboden dat de trekkers op het Malieveld mochten komen, waarna de boeren vervolgens lopend naar het Binnenhof konden gaan. De organisatie ging niet akkoord en daarom besloot de gemeente om de actie tegen te werken.

De colonne rijdt op dat moment op de A12 richting Den Haag. Vanaf dat moment laat de politie zich meer zien en worden op- en afritten naar de snelweg geblokkeerd door motoragenten.

Om 14.30 wordt de stoet van de A12 weggeleid richting het voetbalstadion van ADO Den Haag. Daar stappen de boeren uit de bus en de politie verbiedt de diepladers om verder te rijden. De boeren zijn boos en snappen niet waarom ze tegen worden gehouden. “Het is een nette actie en we zijn niet gekomen om te relschoppen”, wordt er gezegd.

Malieveld
Ondertussen wordt er achter de schermen nog overlegd over een oplossing en uiteindelijk besluit Kuipers toch akkoord te gaan met de voorwaarden van de gemeente Den Haag. De boeren mogen met hun trekkers door naar het Malieveld en ook mogen twee tractoren mee naar het Binnenhof. De politie begeleidt de stoer richting Den Haag en sluit daarbij de A12 voor ander verkeer af.

Aangekomen op het Malieveld komen de boeren en sympathisanten van de actie samen. Ze hebben borden en spandoeken meegenomen en ook wordt er gescandeerd :”GAS TERUG!”

Rond 16.45 komt ook Eric Wiebes, Minister van Economische Zaken, op het Malieveld. Hij stapt daar samen met collega Carola Schouten, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in een Groningse tractor. Daarin wordt er kort gesproken over de situatie van de boeren.

Na afloop van dit gesprek vervolgen de boeren hun tocht al lopend richting het Binnenhof. Daar is om 19.15 de hoorzitting waarbij Shell, de NAM en ExxonMobile op het matje worden geroepen in de Tweede Kamer. De boeren zijn daarbij aanwezig. Ook is een deel van de boeren ’s avonds te gast bij het televisieprogramma Jinek.

Zie hier de video:

De dag in foto’s

Lees meer:
[Gesloten] LIVE: Groningse boeren zijn onderweg naar Den Haag

Groningse boeren donderdag met tractor naar Den Haag

Wiebes zet NAM buitenspel bij nieuw schadeprotocol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *