Koningsspelen 2018: Basisschoolleerlingen van binnen naar buiten

GRONINGEN – Woensdag gaf basisschool de Bavokring in Rotterdam het startschot voor de zesde editie van de Koningsspelen op 20 april. De Koningsspelen 2018 hebben als thema ‘BinnensteBuiten’. Hiermee hoopt de organisatie van het sportevenement kinderen enthousiast te maken om vaker buiten te spelen. Toch verwachten zij dat de Koningspelen hier slechts een klein steentje aan bij kunnen dragen.

Annemarie Smith, communicatiemanager van de Koningsspelen, zegt dat de organisatie met het thema een beroep wil doen op kinderen om meer te sporten en bewegen. “We willen kinderen de boodschap geven: ga lekker van binnen naar buiten”, zegt Smith. De organisatie geeft aan dat dit altijd het idee van de Koningsspelen is geweest, maar dat ze de boodschap in 2018 extra willen benadrukken, omdat er steeds meer bekend wordt over de gezondheidsrisico’s die gelinkt worden aan te weinig buitenspelen.

Toch verwacht de organisatie niet dat de Koningsspelen een heel groot verschil kunnen maken: “We hopen het vooral leuk te maken”, zegt Smith. Ze denkt niet dat een evenement dat één keer in het jaar plaatsvindt een blijvend verschil zal maken. Het evenement probeert een steentje bij te dragen door de basisschoolkinderen te stimuleren, “maar dat zal geen groot steentje zijn”, zegt Smith.

 

Tussen de 5,000 en 6,000 scholen doen ieder jaar mee aan de koningsspelen. Zo ook basisschool Het Venster in Gemert. Hier wordt het nieuwe thema van de koningsspelen met gemengde reacties ontvangen door de leerlingen. Danique is 12 jaar en zit in groep 8. Zij speelt heel graag buiten, omdat ze zich daar beter kan uitleven dan binnen. Een favoriet spel voor buiten heeft ze niet: “alle buitenspelletjes zijn leuk”, zegt ze. Danique heeft niet heel veel met de koningsspelen, maar ze vindt het wel leuk dat het thema van dit jaar buitenspelen is: “Dat is gezond en je kan een frisse neus halen.”

Fenna is 10 jaar en zit in groep 7. Zij houdt helemaal niet van buitenspelen. Als het mooi weer is gaat ze nog weleens naar buiten, maar eigenlijk speelt ze liever binnen. “Ik heb binnen meer te doen”, zegt Fenna. Het liefst zit ze op de computer of speelt ze met haar speelgoedpaardjes. De Koningsspelen vindt Fenna niets aan: “Saai!”, zegt ze. Toch vindt ze het niet erg dat de Koningsspelen dit jaar ook nog eens buitenspelen als thema hebben. Ze vindt het namelijk wel leuk dat het georganiseerd wordt voor de kinderen die wel graag buitenspelen: “Het maakt mij niet uit.”

Dat de koningsspelen geen blijvend verschil lijken te maken blijkt ook uit het feit dat er ieder jaar een kleine daling is in het aantal basisscholen dat meedoet. Tijdens de eerste editie in 2013 deden ongeveer 6,000 scholen mee aan de Koningspelen voor in totaal 1,6 miljoen kinderen. Inmiddels is dat aantal afgenomen naar 5,400 en ongeveer 1,2 miljoen kinderen. Maar volgens Smith komt dit vooral doordat scholen fuseren. Ze meent dat de Koningsspelen juist steeds meer een traditie worden. “We staan echt op de kalender”, zegt ze.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *