Noorderplantsoenbuurt bang voor kap 106 bomen

GRONINGEN – In de Noorderplantsoenbuurt is de gemeente van plan om 106 bomen te kappen om kabels en leidingen te vervangen. Voor een aantal straten betekent dat dat alle bomen gekapt kunnen worden. De bewoners zijn hier fel op tegen en organiseerden gisteren een inspraakbijeenkomst, waar ongeveer 120 bezoekers aanwezig waren. Gerard van der Poll, voorzitter van de Buurtvereniging Noorderplantsoen, is blij verrast met die opkomst: “Dat was eigenlijk wel een mooie opsteker voor de bewoners uit die straten.”

“Wat we min of meer geëist hebben dat is dat die aanvraag voor bomenkap ingetrokken zou worden,” zegt Van der Poll. Eerst moet er met de bewoners worden overlegd, zij hebben het recht om te weten welke bomen weg moeten en wat daarvoor in de plaats komt. “Het is niet zo dat de bewoners de hakken zodanig in het zand hebben dat er geen één boom uit mag. De bewoners zijn reëel genoeg om te weten dat het soms echt niet anders kan. En zij willen dan wel overtuigd worden dat dat het geval is.”

In de Selwerderstraat staan bijvoorbeeld 26 berkenbomen, en voor al die bomen is een kapvergunning aangevraagd, verklaart Van der Poll. “Dat is misschien voor al die bomen niet nodig, maar wij weten op dit moment niet voor welke bomen dan wel.” Ook denken de bewoners na over suggesties om de bomen niet te hoeven kappen, door het oude materiaal te laten liggen, en nieuwe kabels en leidingen dan midden in de straat of langs de huizenkant te leggen.

Carla Veldhuis woont ook in de Selwerderstraat. Als de boom voor haar huis weg is, ziet ze alleen maar auto’s. Zij heeft geflyerd voor de bijeenkomst: “We hebben als eis dat de gemeente met elke straat om tafel gaat.” Zij legt uit dat de Noorderplantsoenbuurt nu juist probeert de groenste buurt te zijn, omdat dit er leuker uit ziet, de wijk er leefbaarder door is en insecten en vogels kunnen huizen in de buurt. Dit bomenkapbesluit staat hier haaks op. Van der Poll en Veldhuis vertellen dat de gemeente na de kap ook weer nieuwe bomen wil planten, maar zij zijn bang dat dit erg kleine boompjes zullen zijn.

Peter Dusink, die namens gemeente Groningen aanwezig was bij de inspraakavond, geeft aan de bomenkapaanvraag niet in te trekken. Toch gaat de gemeente wel met de buurt om tafel: “We hebben voorlopig de boel stopgezet en we gaan nu eerst in gesprek met de buurt om te kijken of we een voor alle partijen acceptabele oplossing kunnen vinden.” Van der Poll is positief, hij gelooft wel dat de gemeente naar de buurt luistert: “Ik denk dat de gemeente haast niet anders kan. De buurt laat het er niet bij zitten.”

 


De bomenkap zou plaatsvinden in de Baanstraat, Kerklaan, Louise Henriettestraat, Kloosterstraat, Kolfstraat, Selwerderswarsstraat, Selwerderstraat en Verlengde Grachtstraat (van links naar rechts in de slideshow).

 

Een deel van de Baanstraat is al erg kaal. Door bomenkap zouden alle straten er zo uit te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *