Al lopend stil staan bij kanker tijdens de Bedumer Winterloop 2018

Morgen, zaterdag 3 februari, wordt de achtste editie van de Bedumer Winterloop georganiseerd. Met de sponsorloop, die plaatsvindt in het Groningse dorp Bedum, wordt geld ingezameld voor kankeronderzoek. Jeanette Rozema (46) loopt morgen ook mee, voor de achtste keer. “Afgelopen oktober is bij mij borstkanker geconstateerd, dus deze keer loop ik ook een beetje voor mezelf”.

 

“Ik loop nooit hard.”

Rozema was tijdens de eerste editie van de Bedumer Winterloop in 2011 al van de partij. Dat is best bijzonder, want eigenlijk houdt ze helemaal niet van hardlopen. “Ik loop nooit hard, ik vind het helemaal niet leuk. Maar één keer per jaar maak ik een uitzondering.” Dat doet ze, omdat ze inzameling van geld voor kankeronderzoek belangrijk vindt. Ze kende namelijk de vrouw waarvoor de Bedumer Winterloop ooit is opgericht (zie kader).

Al lopend stil staan bij kanker

In 2011 is de eerste Bedumer Winterloop georganiseerd op initiatief van Klaes Hoekstra. Zijn vrouw kreeg in dat jaar kanker en Hoekstra wilde iets voor haar doen. Destijds deed hij de organisatie van de sponsorloop nog in zijn eentje, maar tegenwoordig is dat, door de explosieve groei van het evenement, allang niet meer te behappen. Samen met een bestuursteam organiseert hij nu jaarlijks de Bedumer Winterloop om geld in te zamelen voor het UMCG Kanker Researchfonds, dat 100 procent van het geld gebruikt voor onderzoeksprojecten. In Nederland worden meer van dit soort sponsorlopen georganiseerd om geld in te zamelen voor kankeronderzoek of om de kwaliteit van leven van kankerpatiënten te verbeteren. Bekende voorbeelden daarvan zijn de SamenLoop voor Hoop en Lopen Tegen Kanker.

Het evenement wordt vanavond om 18.00 uur officieel geopend door de burgemeester van de gemeente Bedum, Erica van Lente. De rest van de avond worden er tal van activiteiten georganiseerd, waarvan de opbrengsten allemaal bedoeld zijn voor de Bedumer Winterloop. Morgenmiddag gaat de loop dan echt van start. Een parcours van 350 meter wordt uitgezet in het centrum van Bedum, waar de deelnemers zo veel mogelijk rondes moeten proberen te maken. Naargelang de leeftijd worden de deelnemers ingedeeld in categoriëen.

Daarnaast wordt voor het eerst dit jaar de Stiletto Run toegevoegd aan het programma, naar een idee van burgemeester Van Lente. “Vorig jaar werd mij tijdens de Winterloop gevraagd of ik dit jaar ook ging meelopen. Toen zei ik: mij niet gezien, als ik kom, dan kom ik op hakken!”, vertelt Van Lente. En zo geschiedt. In het nieuwe onderdeel leggen deelnemers een afstand van 130 meter af op hoge hakken. Van Lente doet daar uiteraard zelf ook aan mee en verwacht een bedrag van ongeveer 200 euro te gaan ophalen. “Ik heb verschillende sponsoren, waaronder een aantal wethouders uit de eigen en omliggende gemeenten en ook nog een aantal mensen uit mijn privékring.”

Ook Rozema verwacht dit jaar een mooi bedrag op te halen voor het kankeronderzoek. “Vorig jaar had ik 300 euro opgehaald, maar deze keer verwacht ik zo’n 1600 euro op te halen. Toen ik ziek werd ben ik een actie gestart op social media, dus iedereen in Bedum weet dat ik meedoe.” Haar verhaal heeft menigeen overgehaald haar te steunen tijdens de sponsorloop.

Ondanks dat Rozema nog steeds te kampen heeft met de gevolgen van haar kanker, gaat het inmiddels wel beter met haar. “Ik heb nu vijf chemokuren gehad. Van de week heb ik goede resultaten gehoord, er was niks meer te zien op de scans. Dat terwijl er een tumor van 3,5 centimer in mijn borst heeft gezeten, met uitzaaiingen naar de oksel.” Toch is haar behandelproces nog niet afgelopen, Rozema moet nog 11 chemobehandelingen ondergaan.

 

Jeanette Rozema tijdens een vorige editie van de Bedumer Winterloop.

 

Deelnemers en opbrengst

Vorig jaar noteerde de organisatie van de sponsorloop een recordaantal van zo’n 500 lopers. Hoe veel deelnemers er dit jaar meedoen durft Klaes Hoekstra, voorzitter van de Bedumer Winterloop, nog niet precies te zeggen. Men schrijft zich namelijk pas een halfuur voor aanvang van de loop in. “Maar ik denk dat het aantal lopers wel vrij stabiel zal zijn in vergelijking met vorig jaar.”

Ook voor wat betreft de opbrengst blijft het gissen, aldus Hoekstra. Al is sinds de oprichting van sponsorloop de opbrengst ieder jaar fors toegenomen. Afgelopen jaar werd er ruim een ton ingezameld, bijna acht keer zo veel als bij de eerste loop in 2011. “Een mens probeert altijd om iets te verbeteren. Maar stel dat er dit jaar maar 70.000 of 80.000 euro zou binnenkomen, dan is dat natuurlijk ook geweldig. Daarmee kunnen dan ook weer nieuwe onderzoeken naar kanker worden gerealiseerd,” vertelt de voorzitter.

 

Bron: Bedumer Winterloop.

 

Toch is de Bedumer Winterloop 2018 nu al een succes. Zonder dat er nog maar een meter is gelopen, staat de teller vrijdagochtend al op 13.610 euro. “Dat komt doordat wij afgelopen dinsdag een benefietdiner hebben gehad in De Caenerij in Bedum. Alles wat er die avond is binnen gekomen heeft het restaurant gedoneerd aan de Bedumer Winterloop. Dat is natuurlijk geweldig.”

KWF Kankerbestrijding is een van grootste Nederlandse stichtingen die zich inzet voor kankeronderzoek, maar ook voor het verbeteren van de leefkwaliteit van (ex-)kankerpatiënten. Jaarlijks sterven er zo’n 45.000 mensen aan de gevolgen van de ziekte, blijkt uit cijfers van het KWF. Daarmee is het doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.

Bron: KWF Jaarverslag 2016.

Daarmee lijkt de sponsorloop ook dit jaar weer een mooi bedrag op te gaan halen voor kankeronderzoek. Hoekstra’s vrouw kan daar helaas niet meer van profiteren, omdat zij in 2012 is overleden aan de gevolgen van de ziekte. Toch organiseert Hoekstra het evenement ieder jaar nog steeds met veel gedrevenheid. “Mijn vrouw mag dan geen baat meer hebben gehad bij de Bedumer Winterloop, er zijn wel tallozen anderen die er wel wat aan hebben. Maar na afloop van iedere loop kijk ik toch stiekem even naar boven en denk ik: yes meid, we hebben het weer gedaan!”

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *