DIGITALE GOUDKOORTS: De Kritische Noot

DIGITALE GOUDKOORTS: De Kritische Noot

In het laatste deel van de serie ‘Digitale Goudkoorts’ is het tijd voor een kritische noot. We hebben al gezien dat investeren in cryptovaluta toenemend populair is, hoe je daarmee multimiljonair kan worden en wie dat zoal doen: investeren in de digitale munt. Leuk, dat geld verdienen, maar welke risico’s loop je als – soms onervaren – belegger? Hoe verstandig is het om je geld, of als student zelfs leengeld, te investeren in deze markt? 

Onverstandig, vertelt Jaap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance aan de Nyenrode Business Universiteit. “Het kan heel goed gaan. Je kan schathemels rijk worden, maar voor hetzelfde geld wordt het drie keer niks en houd je er niets aan over”. Vanmorgen bleek maar weer hoe onvoorspelbaar de digitale muntenmarkt is. Investeerders werden wakker met een hoop rode cijfers.

Het grootste gevaar zit volgens Koelewijn dan ook in studenten die ‘met hulp van DUO’ beleggen. “Als de cryptocurrency in elkaar dondert, en daar is een grote kans op, dan is dat geld dat je in de cryptocurrency hebt staan weg. Je schuld blijft staan.” Dat kan leiden tot een reeks van problemen. Het geld dat je had moeten gebruiken om te studeren, heb je niet meer en je beleggingen zijn niets meer waard. “Ondertussen staat die schuld bij DUO en als je dan een huis wilt kopen, heb je een probleem”.

Koelewijn heeft al eerder zijn kritiek op de markt van digitale munten laten blijken. Zo maakte hij op BNR radio al de vergelijking tussen beleggen in cryptomunten en gokken.

 

Als je een keer een gespaarde duizend euro over hebt van je bijbaantje, kan je het best eens proberen, volgens Koelewijn. In het ergste geval verlies je je investering. “Dat is vervelend, maar het is ongeveer net zo erg als valse kaartjes kopen voor Paul McCartney: je bent je geld kwijt en verder niet”.

Toch is Koelewijn ook over het algemeen kritisch tegenover de markt van cryptovaluta. “Het is een onzekere, om niet te zeggen speculatieve belegging.” Nu is beleggen wel vaker speculatief, maar volgens Koelewijn moet je beleggen in zaken waarvan je weet dat die op een bepaald moment geld gaan opleveren. “Bij cryptocurrencies weten we nog niet of er op een duurzame manier geld verdiend kan worden. Om dan als onervaren belegger in zo’n markt te stappen… Dat vind ik een heel groot risico.”

Dat de cryptomarkt onzeker is, zoals Koelewijn vertelt, blijkt onder andere uit de soms zeer beweeglijke koersen.

 

Bitcoin koers afgelopen jaar

 

 

 

Zo kostte één Bitcoin vorig jaar februari ongeveer duizend dollar, bereikte de prijs afgelopen december een piek van bijna twintigduizend dollar per Bitcoin en daalde hij afgelopen maand weer tot ongeveer 8500 dollar.

 

 

 

 

 

Unilever aandelen

Unilever daarentegen, laat een veel stabieler patroon zien. Vorig jaar kon je voor ongeveer 35 euro een aandeel in Unilever kopen en vandaag de dag kost een aandeel 46 euro. Het is misschien geen eerlijke vergelijking, omdat Unilever al jaren een bekende is op de aandelenmarkt en Bitcoin nog relatief nieuw is. Toch is het verschil in beweeglijkheid duidelijk.

 

Doordat de markt zo onvoorspelbaar is, is er ook een kans dat de hele boel in elkaar stort. Heeft dit nog gevolgen voor de reguliere markt en voor mensen die niet investeren in cryptovaluta? “Het is pijnlijk, maar de wereld gaat er niet aan ten onder. Dit is en blijft vooralsnog grotendeels buiten het reguliere financiële systeem, waarop de kans op ongelukken klein blijft. Het is vervelend, maar het wordt geen wijde financiële ramp.”

“Iedereen hoopt natuurlijk dat hij net die ene cryptomunt heeft die de nieuwe Amazon of nieuwe Google gaat worden.”

Ondanks de onzekerheden denkt Koelewijn toch dat er uiteindelijk een aantal ‘winnaars’ overblijft onder cryptomunten. “Over een paar jaar krijg ik misschien nog wel mailtjes met ‘Zie je wel: er is toch geld mee te verdienen’, maar voordat dat gebeurt zijn er natuurlijk een hoop verliezers”, aldus Koelewijn. “Iedereen hoopt natuurlijk dat hij net die ene cryptomunt heeft die de nieuwe Amazon of nieuwe Google gaat worden.” Koelewijn raadt het in ieder geval sterk af om te gaan zoeken naar die winnaar met geleend geld. “Als je eigenlijk geen geld hebt en je hebt die stufi nodig om te kunnen studeren, dan ben je bijzonder onverantwoord bezig. Dan heb je een grote kans dat je jezelf in de voet schiet.”

Dit artikel is gepubliceerd als onderdeel van ‘digitale goudkoorts’, een serie verhalen van journalist.io over de populariteit van Bitcoin en andere cryptovaluta onder jongeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *