Een rookvrij Groningen: utopie of werkelijkheid?

Een indringende sigarettengeur terwijl je op het terras van je biertje aan het genieten bent of een rookwalm die jouw kant op waait terwijl je even een luchtje schept. Als het aan Rookvrij Groningen ligt, is dit binnenkort verleden tijd. Initiatiefnemer Robert van de Graaf: “Rookgedrag moet totaal abnormaal worden. Er is geen groter gezondheidsprobleem dan rokende mensen.” Maar hoe realistisch is een rookvrij Groningen?

Door Vera Beuke en Paulien Plat

Donderdag maakte het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AVL) bekend aangifte te gaan doen tegen de tabaksindustrie. De bestuursraad van het ziekenhuis vindt dat deze fabrikanten ‘willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret’. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wil zich aansluiten bij de actie van het AVL.

Van de Graaf geeft aan blij te zijn met deze ontwikkeling. “Ik ben hier vanuit Rookvrij Groningen bij betrokken. We willen op landelijk niveau roken ontmoedigen.” Hij noemt roken levensgevaarlijk. “Het is een soort Russisch roulette: je haalt nu de trekker over, maar je merkt 20 jaar later pas of de kogel eruit is gekomen. Twee derde van de mensen die rookt, overlijdt hier uiteindelijk aan.”

Wat de initiatiefnemer het liefst zou willen, is dat uiteindelijk alle tabak uit supermarkten en andere verkooppunten verdwijnt. “Dat alle winkeliers die tabak verkopen denken: ‘dit kan ik eigenlijk echt niet meer doen, eigenlijk ben ik een drugsdealer’. We moeten de tabaksdrugsdealers terugdringen.”

Groningen rookvrij krijgen is volgens Van de Graaf realistisch, als kinderen worden geweerd voor de gevaren van de tabaksindustrie. “Kinderen worden niet geboren als roker. Ze komen er tijdens hun opvoeding mee in aanraking.” De GGD Groningen sluit zich aan bij het initiatief van zo’n ‘Rookvrije Generatie’. “Wij willen toewerken naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Maar wij doen ook juist aan stopondersteuning, waardoor verleidingen om te gaan roken worden geminimaliseerd,” zegt GGD-medewerkster Samirah Schipper.

Het initiatief lijkt aan te slaan. Niet alleen het AVL en het UMCG zetten zich af tegen de tabaksindustrie, ook de gemeente Groningen, FC Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) doen rookgedrag in de ban. Schipper: “Roken op de tribune van het voetbalstadion is al “not done”, net zoals roken voor de ingang van ziekenhuizen en in speeltuinen.” Maar, zo stelt Schipper: “Roken is nog lang niet uit de maatschappij.”

Robert Rossing, die het rookbeleid in het Harmoniegebouw van de RUG handhaaft, denkt niet dat een rookvrij Groningen mogelijk is. “Mensen zijn verslaafd, die gaan echt niet zomaar stoppen.” Voor de ingang van het Harmoniegebouw is een rookvrije zone. Helpt dat? “Ik moet vaak genoeg nog mensen wegsturen voor de ingang. Het helpt wel een beetje, maar niet genoeg.”

Waar ze wel verschil merken, is bij de eerste rookvrije speeltuin van Groningen. “Het wordt daar in Helpman Oost behoorlijk nageleefd,” zegt Meta Barkhuis van Speeltuincentrale Groningen. Nog 17 andere speeltuinen in Groningen willen rookvrij worden. “Maar soms is het moeilijk. Niet alle speeltuinen zijn helemaal ontsloten, dus dan is het moeilijk aan te geven waar je wel en niet mag roken.”

Groningen rookvrij, een realistisch plan? Wel als je samenwerkt, vinden de meewerkende partijen. “Het is belangrijk dat verschillende partijen samenwerken, dat er veel initiatieven tegelijk zijn. Alleen een rookvrije zone of alleen vieze plaatjes op sigarettenpakjes werkt niet,” zegt Van de Graaf. Hier sluiten de GGD Groningen en Speeltuincentrale Groningen zich bij aan. Schipper: “Het is heel fijn om te zien dat steeds meer partners zich scharen achter deze ambitie.” Barkhuis: “Je kunt probleem gewoon niet alleen oplossen.”

Vinden Stadjers dat Groningen rookvrij moet worden?

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *