Gebruik Gronings gas verleden tijd, buitenlands gas heeft de toekomst

Wat nu? Dat zullen veel producenten en gebruikers van Gronings gas gedacht hebben, toen het advies over het verlagen van de gaswinning donderdag naar buiten kwam. Mocht minister Wiebes (VVD) van Economische Zaken besluiten de gaswinning terug te brengen naar 12 miljard kuub per jaar, zoals wordt geadviseerd, dan zal de Gasunie meer gebruik gaan maken van gas uit het buitenland.

Staatstoezicht op de mijnen adviseerde minister Wiebes donderdag de gaswinning terug te brengen naar 12 miljard kuub per jaar. De Gasunie vindt dat onrealistisch en stelt dat er minstens 14 miljard kuub nodig is om aan de vraag naar gas te voldoen. Kortom, de minister zit in een lastig pakket: de veiligheid van Groningers is in gevaar, maar de gaswinning meteen stopzetten kan niet, want dan zit iedereen plotseling zonder gas.

Om aan de vraag naar gas te blijven voldoen moet dus er een alternatieve bron van gas komen. Een voor de hand liggende bron is het buitenland. Nederland kan gas importeren en dat gebruiken om aan de gasvraag te voldoen: zo wordt het Groninger gasveld ontlast.

Dat klinkt simpel, maar er zitten wat haken en ogen aan dat plan. Het Gronings gas is laagcalorisch, terwijl het gas uit het buitenland hoogcalorisch is. Zonder al te technisch te worden komt het hierop neer: gas dat uit het buitenland komt, is niet zomaar te gebruiken in Nederlandse gasfornuizen en verwarmingsketels. Het zal eerst moeten worden omgezet naar een laagcalorische vorm voordat het te gebruiken is.

Stikstof

Een manier om het hoogcalorische gas uit het buitenland om te zetten naar laagcalorisch gas, is door er stikstof aan toe te voegen. Daarvoor is een stikstofinstallatie nodig. In Zuidbroek staat een stikstofinstallatie, maar die is momenteel te klein. De Rijksoverheid heeft plannen voor de uitbreiding van deze installatie. Als er besloten wordt de installatie uit te breiden, dan zal deze naar verwachting vanaf eind 2019 klaar zijn voor productie, zo meldt de overheid op haar website.

Mocht minister Wiebes besluiten om de gaswinning terug te brengen naar 12 miljard kuub per jaar, dan verwacht de Gasunie dat één stikstofinstallatie niet genoeg is. Via de perswoordvoerder laat het bedrijf weten dat als de minister naar 12 miljard kuub gaswinning per jaar gaat, de Gasunie de minister zal adviseren een tweede stikstofinstallatie in Nederland te laten bouwen.

Dat klinkt allemaal als een goed plan, maar het brengt wel extra kosten met zich mee. Het gas moet van andere landen worden gekocht, in plaats van dat het simpelweg uit de grond wordt gehaald. Ook de uitbreiding van de stikstofinstallatie en het eventueel bouwen van een tweede, kost geld, evenals het extra transport naar en van de stikstofinstallaties.

Hoeveel meer geld dat kost, is echter nog niet bekend. In een artikel van RTV Noord in 2015 duikt de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt op, waarvan een bestuurslid beweert dat het importeren van gas uit het buitenland extra kosten voor de consument met zich meebrengt. Nu, drie jaar later, meldt de organisatie via haar persvoorlichter dat nog steeds niet bekend is of en hoeveel hoger de kosten zullen zijn. Hogere kosten lijken echter onvermijdelijk: het gas kopen en omzetten met stikstofinstallaties zijn maatregelen die nu eenmaal meer geld kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *