Gronings Kampioenschap Sjoelen krijgt vervolg

Alleen maar sjoelen met Kerst? Dacht het niet, want volgende week maandag opent de inschrijving voor het tweede Gronings Kampioenschap Sjoelen.

De organisatie van een tweede kampioenschap kwam redelijk uit de lucht vallen, ondanks dat de vorige editie erg populair was. “Het idee van het kampioenschap sloeg toen enorm aan en we kregen ongelooflijk veel aanmeldingen,” vertelt organisator Jaap Urban. “We moesten het eigenlijk wel weer organiseren.”

Over de opzet van het tweede toernooi werd vervolgens redelijk gediscussieerd. Volgens Urban waren er ideeën om het groter aan te pakken en het kampioenschap in Der Aa-kerk te organiseren met meer deelnemers. “We bedachten ons toen dat de charme verloren zou gaan,” stelt Urban.

Na het plan tijdelijk in de koelkast te hebben gezet, werd vorige week toch besloten om het kampioenschap opnieuw te houden in de Bovenkamer van Groningen. Een beslissing waar Urban erg tevreden mee is. “De gerestaureerde watertoren is echt één van de mooiste plekken van Groningen. Je kijkt over alle kanten uit over de stad.”

Betere sjoelbakken

Ondanks dat het kampioenschap op dezelfde plek wordt gehouden, zullen er wel enkele veranderingen zijn ten opzichte van het vorige kampioenschap. Volgens Urban is het belangrijkste dat er dit jaar goede sjoelbakken zijn gehuurd. ‘Vorig jaar klaagden er best wel wat mensen over de kwaliteit van de bakken. Sommige waren ook echt heel slecht, dat sloeg nergens op.’ Daarom werd er dit jaar besloten professionele sjoelbakken te huren van sjoelvereniging Ter Apel. ‘Het kost wat meer moeite, maar het is het waard,’ meldt Urban.

Daarnaast wordt het deelnemersaantal eventueel uitgebreid van 64 naar 80, omdat er dit jaar de beschikking is over een extra zaal in de Bovenkamer. Ook wordt er een heuse sjoelclinic georganiseerd vooraf aan het toernooi.

Sjoelen voor bejaarden?

Het cliché dat alleen maar bejaarden sjoelen, wordt onkracht door de leeftijd van de deelnemers van het Gronings Kampioenschap. “Ik geloof dat de oudste deelnemers zelfs jonger was dan de gemiddelde leeftijd van een sjoelvereniging,” vertelt Urban. Ook de kampioen van vorig jaar, Jesse Renken, was slechts 23 jaar. Of hij zijn titel dit jaar gaat verdedigen is nog niet bekend. “Het zou erg leuk zijn als hij weer meedoet,” vertelt Urban.

De inschrijving voor deelnemers van het vorige kampioenschap is al wel geopend. “We hadden het gevoel dat we deze mensen iets verschuldigd waren,” meldt Urban. “Zij hebben ons idee tot echt iets moois gemaakt. We wilden ze in ieder geval de kans geven om zich als eerste te kunnen aanmelden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *