Matchmaker helpt Groningse kunst- en cultuurwereld

GRONINGEN – Een hiphopfeest, een gospelkoor of een kunstexpositie. Waar moeten deze kunst- en cultuurprojecten hun subsidie vandaan halen? Groningse cultuurmatchmaker Joachim de Vries kan deze vraag vanaf nu beantwoorden.

Tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen werd de functie cultuurmatchmaker officieel gelanceerd. Acht verschillende Nederlandse steden hebben nu zo’n matchmaker. De functie is een samenwerking van het Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds voor Podiumkunsten en het VSB Fonds. Kunst- en cultuurprojecten kunnen vanuit deze fondsen financiële ondersteuning krijgen.

De acht cultuurmatchmakers gaan organisatoren van kunst- en cultuurprojecten in contact brengen met de landelijke fondsen. De matchmakers verwijzen mensen die hen contacteren over subsidie door naar deze fondsen. Daarnaast zoeken ze zelf projecten in hun stad die ze vervolgens onder de aandacht brengen bij de fondsen. ‘’Dit kan bijvoorbeeld een bandje zijn dat bij het Fonds Podiumkunsten een aanvraag wil doen voor het vergoeden van reiskosten’’, legt Joachim de Vries (28) uit.

De Vries is de cultuurmatchmaker in Groningen. Hij had al veel kennis over de kunst- en cultuurwereld in de stad, omdat hij met zijn eigen bedrijf WERC al jaren werkzaam is binnen deze sector. Daarom kreeg hij deze functie.

De groeiende urban sector in Groningen was een belangrijke reden om in deze stad een matchmaker aan te stellen. De Vries vertelt dat er in de stad veel projecten georganiseerd worden op hiphopgebied. Ook bij andere kunst- en cultuurprojecten kan hij helpen. ‘’Het kan ook zijn dat er een gospelkoor ergens in een wijk in Groningen alles zelf betaalt. En eigenlijk weten ze niet dat ze in aanmerking komen voor financiering van één van die drie fondsen. Dan kan ik helpen.’’

Floris Vermeulen van het Fonds voor Podiumkunsten bevestigt dit: ‘’Onze analyse was dat een deel van de urban sector, bijvoorbeeld hiphop, maar heel weinig bij ons aanvroeg.’’ Door tussenpersonen te creëren, hopen ze deze sector beter te kunnen bereiken. Daarom zijn er vanaf nu cultuurmatchmakers zoals De Vries.

‘’Ik ben een laagdrempelig aanspreekpunt. Een persoon met een gezicht in de stad. En stel dat ik bij een activiteit ben, dan kun je me gewoon aanspreken. Dat is al een heel ander verhaal dan bellen naar een landelijk instituut’’, vertelt De Vries.

De Vries ziet veel mogelijkheden voor de kunst- en cultuurwereld in Groningen. ‘’Ik denk dat er nog te veel initiatieven waren die buiten de boot vielen wat betreft landelijke financiering.’’ Ook ziet hij veel potentie op de kunstopleidingen in Groningen. Hij wil nieuw talent stimuleren door ze te informeren over subsidie.

Juist nu mensen uit de provincie naar de stad komen, is deze functie volgens De Vries van belang. ‘’Dit betekent dat er veel cultureel aanbod is, omdat er meer mensen naar Groningen toe komen. Er zijn dus steeds meer mensen in de stad die hulp kunnen gebruiken.’’

De Vries is blij met zijn nieuwe functie als matchmaker in Groningen. ‘’Er gebeurt veel op het gebied van kunst en cultuur. Dus om in de stad Groningen met matchmakers te beginnen is denk ik een hele goede stap’’.

 

Joachim is te bereiken via: www.matchmakerscultuur.nl 
Website WERC: www.werccollective.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *