Ouderen drinken liever koffie bij de Hema dan in het wijkcentrum

GRONINGEN – Ouderen gaan liever naar de Hema voor een kopje koffie dan naar wijk- en zorgcentra. Ontmoetingsplekken die speciaal voor hen gecreëerd zijn, zoals een wijkcentrum, vermijden ze.

Senioren gaan liever niet naar een bejaardentehuis of wijkcentrum om anderen te ontmoeten, omdat ze zich daar niet op hun gemak voelen. Dit concluderen Rianne van Melik en Roos Pijpers, beiden sociaal geograaf op de Radboud Universiteit, in hun onderzoek naar ontmoetingsplaatsen voor ouderen. Van Melik: ‘’Eén van de geïnterviewde zei letterlijk dat hij het er niet lekker vindt ruiken. Hij vindt het naar bejaardenhuizen of ziekenhuizen ruiken.’’

Wijk- en zorgcentra hebben bovendien vaak koffie-uurtjes op vaste tijden. ‘’Maar ouderen willen niet verplicht tussen 11 en 12 uur ergens een kopje koffie drinken’’, verklaart van Melik.

Ouderen gaan daarom liever naar commerciële plekken: de Hema, IKEA of Intratuin. Op deze plekken worden ze omringd door een divers publiek. Hierdoor worden ze niet steeds aan hun leeftijd herinnerd, legt van Melik uit. Verder vinden ouderen de ruime openingstijden van winkels fijn. Daardoor kunnen ze zelf kiezen op welk tijdstip ze een kopje koffie gaan drinken.

Het ontmoeten van anderen op deze commerciële plekken is vaak passief, vertelt van Melik. Ouderen leggen vaak niet direct contact met andere bezoekers. ‘’Het gaat veel meer om het puur omringd zijn door diverse mensen. Dat geeft ze het gevoel dat ze onderdeel zijn van van deze samenleving.’’

In de Hema in de Herestraat drinkt mevrouw Hilda (69) een kopje koffie. ‘’Het is niet dat ik ga zitten kwekken, maar ik vind het gezellig al die mensen om je heen.’’ Ze drinkt dan ook regelmatig een kopje koffie bij de Hema, ‘’maar in een buurthuis kom ik nooit’’.

 

Wat zijn de redenen voor Groningse ouderen om hun kopje koffie bij de Hema te drinken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *