Prijsconcurrentie maakt Virtual Reality goedkoper

De prijsconcurrentie op de virtual reality (VR) markt neemt toe, waardoor VR toegankelijker lijkt te worden voor de consument. Gisteren lekten foto’s uit van de Oculus GO, een VR-bril waarbij men zonder tussenkomst van een computer of mobiele telefoon een kijkje kan nemen in de virtuele wereld. Daarmee is de Oculus GO de eerste standalone VR-bril. De Oculus gaat zo’n 200 dollar kosten en biedt toegang tot meer dan 1,000 apps en games.

Huidige VR-brillen, zoals de HTC Vive en de Oculus Rift kosten tussen de 500 en 700 euro. Daarnaast heb je voor beide brillen een krachtige computer nodig om de games en applicaties te draaien. Volgens Saco Koelma, eigenaar van VR Producties, is de prijs nog altijd het grootste obstakel binnen de VR markt. “Je bent ongeveer 2000 euro kwijt aan een VR-bril en een krachtige computer die de mooiste games kan draaien,” zegt hij.

Toepassingen
VR-technologie wordt niet alleen gebruikt voor de consumenten markt. Zo wordt VR toegepast in het medisch onderwijs en op de promotionele markt. Bij het shoppen naar een nieuwe keuken bijvoorbeeld. VR-brillen.nu verkocht afgelopen anderhalf jaar bijna 20.000 VR-brillen. “Wij verkopen goedkope, uitvouwbare brilletjes maar ook luxere brillen in een duurder segment. Meestal voor beurzen of voor interne opleidingen” aldus een woordvoerder van VR-brillen.nu.

De komst van de relatief goedkope Oculus GO zorgt voor een toekomstige prijsdaling. Zeker in combinatie met de opkomst van andere merken op de VR-markt, zoals Lenovo en Microsoft. “Er verschijnen steeds meer brillen en de technologie wordt steeds goedkoper,” aldus Koelma.

Misselijkheid
De toegankelijkheid van VR voor consumenten is nog altijd een probleem voor veel VR-ontwikkelaars en gameproducenten. Naast hoge prijzen krijgen veel gamers last van misselijkheid tijdens of na het gebruik van VR-brillen. Volgens Koelma zal dit probleem nog wel even aanhouden. “Het is wachten op de verbetering van de technologie en de komst van nieuwe brillen voordat dit probleem opgelost kan worden.”

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *