Via je mobiel Boer Zoekt Vrouw terugkijken? Dit gebeurt er met je gegevens

GRONINGEN – De Consumentenbond is verheugd te horen dat de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek is gestart naar NPO Start. Het afspeelplatform van de NPO, voorheen bekend als Uitzending Gemist, zou het kijkgedrag van gebruikers doorspelen naar advertentiebedrijven. Gebruikers van de NPO Start-app zouden het delen van hun kijkgedrag niet kunnen weigeren zonder vervolgens uitgesloten te worden van het terugkijkservice.

Dat de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek is gestart, liet minister Slob (Media) gisteren weten in reactie op Kamervragen van SP-fractielid Kwint. De minister meldde dat het de eigen verantwoordelijkheid van de NPO is om binnen de geldende wet- en regelgeving afwegingen en keuzes te maken.

Maar zowel de Consumentenbond als privacy-organisatie Bits of Freedom gaven afgelopen maand aan dat de NPO met hun terugkijkservice deze wetten overtrad. “Dat de Autoriteit Persoonsgegevens dit onderzoekt vinden wij een goede zaak. Zij zijn de toezichthouder, dus zij kunnen ingrijpen als er iets in strijd met de regels”, aldus een woordvoerster van de Consumentenbond.

Volgens haar is het voornaamste probleem het “stikken-of-slikken-beleid” dat de NPO toepast. Aangezien de NPO een publiek doel dient, moet deze volgens de Consumentenbond voor iedereen toegankelijk zijn. De Consumentenbond ziet graag dat de NPO voor 19 februari gebruikers de keuze aanbiedt om het delen van kijkgedrag te kunnen weigeren, zonder meteen uitgesloten te worden van de dienst.

Maar volgens Merel Koning, privacy-deskundige aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, speelt er meer. Zij zou dan ook niet verbaasd zijn als de Autoriteit Persoonsgegevens de NPO op de vingers tikt. Wat volgens haar ook meespeelt, is dat je voor meerdere dingen tegelijk toestemming moet verlenen. “Er wordt om toestemming gevraagd voor het delen van persoonsgegevens, maar die toestemming vindt plaats in hetzelfde toestemmingsmoment als dat je ook de NPO toestemming geeft voor het gebruik van jouw data voor de app zelf – bijvoorbeeld het bijhouden wat je leuk vindt om te kijken”.

Zij refereert naar de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en stelt dat het geven van toestemming voor zogenaamde ‘trackers’ zowel “specifiek als vrij” moet zijn. “En daar kan je hier aan twijfelen. Je moet in één keer toestemming voor alles geven, en je bent niet echt vrij om ja of nee te zeggen. Want als je geen toestemming geeft voor de trackers, kun je ook niet gebruikmaken van de app.”

 

Via je mobiel Boer Zoekt Vrouw terugkijken? Deze adverteerders kijken met je mee:

Let op: de lijst is lang.

 

 

Volgens Koning wordt de informatie over je kijkgedrag op deze manier opgenomen in het online profiel dat adverteerders van je hebben. Die werken via het principe: “Hoe meer je een internetgebruiker in de gaten houdt, hoe scherper het beeld dat je krijgt.” Zo leren de adverteerders steeds beter wat voor persoon er achter jouw internetadres schuilgaat. En de NOS verkoopt de data aan flink wat adverteerders door, waar Koning het volgende over meldt: “Het is eigenlijk heel simpel: hoe meer mensen je laat meekijken naar wat mensen op je platform doen, hoe meer geld je krijgt.”

 

De NPO was niet bereikbaar voor commentaar. Het is dus onduidelijk of zij 19 februari als streefdatum overnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *