Warmetruiendag vooral nobele publiciteitsstunt

GRONINGEN – Buiten schijnt de zon, maar de tempratuur is winters koud. Vandaag zijn de ademwolkjes niet alleen buiten zichtbaar, ook binnen. Het is namelijk de 12e editie van de Warmetruiendag. Een dag in het leven geroepen door Klimaatverbond Nederland en groene energieleverancier Greenchoice.

“Verwarm jezelf, niet de aarde”, klinkt het zinspreuk van de Warmetruiendag. Als het goed is, lopen vandaag 237.000 mensen bewust met een warme trui aan. Nathalie van Loon, organisator van het evenement, is daar één van. Op regionaal en lokaal niveau proberen zij aandacht te vragen voor duurzaamheid. Samen met Greenchoice, een groene energieleverancier.

Dit klinkt tegenstrijdig, een energieleverancier die vóór het dichtdraaien van de verwarming is. Martin de Beer, woordvoerder van Greenchoice legt uit dat zij als organisatie Nederland allereerst groener willen maken. Als heel Nederland nu de energieschakelaar zou uitzetten dan zou hun rol veranderen: “Dan gaan we andere zaken aanbieden, zonnepanelen, warmtepompen of windmolens.”

Loppersum
Ook in de gebouwen van de gemeente Loppersum gaat vandaag voor het 9e jaar de kachel een graadje lager, of zelfs helemaal uit. “Niet alleen omdat de gaskraan dicht moet, ook voor een positieve impact op het milieu,” vertelt Bé Schollema, wethouder in Loppersum.

Bij huisartsenpraktijk Van Lune in Loppersum staat de verwarming vandaag gewoon aan. “Maar in de privégedeeltes en kantoren staat hij uit,” vertelt Tonnie Roggeveld, praktijkmanager en trotse drager van een warme trui. Of andere inwoners van Loppersum vandaag hun verwarming lager hebben staan weet Roggeveld niet. Wel merkt hij dat de problematiek, door de aardbevingen, overal in het dorp leeft.

Lastig
Om de verwarming in een heel gebouw, bedrijf, om zelfs maar te spreken over een hele gemeente, uit te zetten is makkelijker gezegd dan gedaan. Sanderine Nonhebel, milieukundige aan de Rijksuniversiteit Groningen, legt uit dat verwarmingen vaak decentraal worden geregeld. “In scholen en kantoorgebouwen kunnen ze vaak niet zelf hun verwarming regelen. Dat zou ook helemaal niet handig zijn als iedereen dit apart gaat doen, dan gaat het hele systeem op tilt.”

Schollema geeft dit toe, “Wij hebben inderdaad ook een ingewikkelde installatie in het gemeentehuis. Maar de burgermeester en ik hebben gelukkig een installatietechnische achtergrond.” Niet alle systemen zijn makkelijk bij te stellen, het kost dus wel wat moeite om je in zo’n installatie te verdiepen.

Rijksuniversiteit Groningen
De Green Office, het duurzaamheidsplatform van de Rijksuniversiteit Groningen, besloot ook om vandaag mee te doen met de Warmetruiendag. Toch staat in de universiteit de verwarming op dezelfde tempratuur. “De tempratuur moet dan bij de hele RUG naar beneden. Maar dat zou betekenen dat bijvoorbeeld reumapatiënten gezondheidsklachten zouden krijgen,” vertelt Leander van der Wal. Zelf hebben ze vandaag wel een warme trui aan, en roepen ze alle Groningse studenten op om hetzelfde te doen.

Mede mogelijk gemaakt door Nathalie Niehof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *