Reportage over opgraving “Mini-Batavia” in de maak

Door Bram Koster en Robin van Rossum

In de Noordoostpolder zijn de maritiem archeoloog Yftinus van Popta, tien studenten van Archeologie van de Rijksuniversiteit van Groningen en een aantal vrijwilligers druk bezig om een schip uit de 18e eeuw, die gebouwd is in 1705, op te graven. Het is mensenwerk, want het uitgraven gebeurt grotendeels met de hand.

Het bijzondere is dat dit schip met z’n 30 meter eigenlijk te groot was om op de voormalige Zuiderzee te varen. Daar is ‘ie dan ook gestrand, en zo’n 100 jaar na het inpolderen van de Zuiderzee vond een boer tijdens het ploegen met zijn tractor de eerste resten van dit schip. Hoe kan het dat zo’n groot schip, ook wel de “Mini-Batavia” genoemd, daar heeft gevaren? En welke bijzondere vondsten (en die zijn er!) zijn er allemaal gedaan? Een reportage zie je binnenkort – natuurlijk – bij Journalistio!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.