Waarom brengt de Hanzehogeschool in Groningen zoveel ondernemers voort?

Van meer dan 1600 onderwijsinstellingen wereldwijd staat de Hanzehogeschool in Groningen op de zesde plek met afgestudeerden die een eigen bedrijf oprichten. Waarom brengt juist deze hogeschool zoveel ondernemers voort? We vroegen het aan de onderwijsinstelling én aan een aantal van haar succesvolle studentondernemers.

Van alle onderwijsinstellingen in Nederland brengt de Hanzehogeschool in Groningen de meeste ondernemers voort. Per 1000 afgestudeerden zijn er 83 die na hun studie een eigen bedrijf beginnen. Hiermee laat de hogeschool andere onderwijsinstellingen in Nederland ver achter zich, zo blijkt uit de jaarlijkse ranglijst U-Multirank die de Universiteit Leiden en de Universiteit Twente onlangs publiceerden. Wereldwijd staat de Groningse hogeschool zelfs op nummer zes met afgestudeerden die een eigen bedrijf oprichten.

Volgens een woordvoerder van de Hanzehogeschool is ondernemerschap ‘een van de speerpunten’ van de onderwijsinstelling. ‘Dit zie je terug in ons onderwijs: we besteden structureel al vanaf het eerste jaar aandacht aan ondernemerschap.’

Fimme Marra, student Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool én oprichter van Satys-Fact, kan hierover meepraten. ‘De onderwijsinstelling heeft mij heel erg ondersteund. Daar moet de student wel zelf naar op zoek gaan, maar als je wilt dan zijn er genoeg mogelijkheden.’

Marra noemt zijn onderneming ‘een uit de hand gelopen studentenproject’. Satys-Fact is een tool waarmee ondernemers klanttevredenheid kunnen meten. Marra won er de Anner Award mee, een competitie voor studentondernemers in Noord-Nederland.

‘Satys-Fact is ontstaan vanuit de honoursminor Da Vinci’, aldus Marra. ‘In de Da Vinci minor werk je met studenten van verschillende opleidingen aan nieuwe producten en diensten en staan ondernemend gedrag en conceptontwikkeling centraal. Wij wilden de tevredenheid van studenten na een college meten.’ Inmiddels is Satys-Fact uitgegroeid tot een innovatieve tool waarmee organisaties op een toegankelijke, snelle en leuke manier feedback kunnen verzamelen. De eerste betalende klant van Satys-Fact was Eurest, de cateraar van de Hanzehogeschool, de tweede de ICT-helpdesk van de onderwijsinstelling.

Na de Da Vinci-minor volgde Marra nog een minor voor studentondernemers van de Hanzehogeschool: De Noorderlingen. ‘Bij de Noorderlingen leer je hoe je naar een duurzaam bedrijfsmodel werkt. Je krijgt media- en verkooptrainingen en je stapt veel meer het bedrijfsleven in.’ Ondertussen kreeg Satys-Fact er steeds meer klanten bij, waaronder Jumbo, Rabobank, UMCG, Bruna en Albert Heijn.

Marra maakt gebruik van de topondernemersregeling van de Hanzehogeschool. Met behulp van deze regeling kan hij studeren en ondernemen combineren. ‘Je kunt stage lopen én afstuderen binnen je eigen bedrijf, mits de opleiding het goedkeurt. Naast mijn mentor van de opleiding heb ik een externe coach van de werknemersorganisatie VNO-NCW. Voor een jonge ondernemer met een snelgroeiende onderneming zijn dat natuurlijk fantastische faciliteiten.’

Fimme Marra – Satys-Fact

Een ander voorbeeld van een succesvolle onderneming van studenten van de Hanzehogeschool in Groningen is Bakslang. ‘Vanuit de opleiding kregen we de opdracht een Student Company op te zetten, een innovatief product te ontwerpen en het product op de markt te zetten’, aldus team Bakslang. Het bedrijf ontwikkelde een flexibele bakvorm waarmee taarten en cakes in allerlei vormen gebakken kunnen worden. Hiermee wonnen de ondernemers onlangs de publieksprijs in de verkiezing voor beste studentbedrijf van Nederland.

Bakslang wint publieksprijs in verkiezing beste studentbedrijf van Nederland

Volgens de Hanzehogeschool spelen de stad en de regio ook een belangrijke rol in het scheppen van een gunstig ondernemersklimaat. ‘Samen met de Gemeente Groningen, Provincie Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en bedrijven creëren we een op ondernemerschap gericht ecosysteem’, aldus de woordvoerder van de onderwijsinstelling. Groningen komt in rankings als de Deloitte Fast 50 dan ook naar voren als een sterke regio op het gebied van ondernemerschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.