Buitengewone buurt: De Korrewegwijk

De Korrewegwijk heeft sinds kort haar eigen lokale markt met streekproducten: De Korremarkt. De markt wordt mede georganiseerd door de GoeieBuurt en moet zorgen voor gezelligheid en saamhorigheid. Dit zijn wellicht niet de woorden waar Groningers meteen aan denken bij de Korrewegwijk. De buurt staat eerder bekend als probleemwijk en werd in 2007 bestempeld als vogelaarwijk.

In de nacht van 14 op 15 oktober 2017 worden in de Korrewegwijk schoten gelost. Een toevallige voorbijganger, een 21-jarige student, werd het slachtoffer. Hij overleeft de schietpartij, maar is vanaf zijn middel blijvend verlamd.

Op deze manier komt de Korrewegwijk in Groningen vaker in het nieuws. De wijk heeft een negatief imago, niet alleen in Groningen, maar ook ver daarbuiten. Naast dat de wijk onrust met zich meebrengt, wonen er ook veel mensen met plezier. Hoe kijken de bewoners van de Korrewegwijk naar hun wijk? Voelen ze zich er veilig en wat maakt de wijk volgens hen zo uniek en buitengewoon?

Problematiek toen en nu
De Korrewegwijk bestaat uit meerdere buurten, die erg van elkaar verschillen. Zo heb je De Hoogte die zich kenmerkt door veel kleine, oude huizen en veel (sociale) huurwoningen. In de hele Korrewegwijk wonen voor Groningse begrippen relatief veel niet-Westerse allochtonen, vooral veel Surinamers, Indiërs, Antillianen en Molukkers.

Het inkomens- en opleidingsniveau ligt laag in de wijk, dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Groningen. Ook wonen er veel eenoudergezinnen, alleenstaanden en studenten. Dit maakt de wijk divers, maar het brengt ook problematiek met zich mee.

In 2007 stelde Ella Vogelaar, minister van Wonen, Wijken en Integratie, een lijst op met probleemwijken in Nederland waar ze in wilde investeren. De Korrewegwijk was één van die veertig wijken die in de jaren daarna extra aandacht kreeg. In totaal werd 2,9 miljoen euro geïnvesteerd in de wijk.

Dat de hulp aan de wijk niet onnodig was, blijkt uit de tijdlijn die de problematiek in de wijk door de jaren heen weergeeft:

Nieuwe initiatieven
Nadat de wijk werd benoemd tot vogelaarwijk werd er in drie zaken extra geïnvesteerd. Allereerst was het belangrijk om buurtbewoners meer samen te brengen, in buurtcentra, verenigingen of coöperaties. Burgers moesten daarnaast meer worden betrokken bij beslissingen. Ook hebben deskundigen gekeken naar manieren om alcohol- en drugsgebruik en antisociaal gedrag in de wijk aan te pakken. Een ander initiatief om de wijk te verbeteren is GoeieBuurt. Parisa Amin, één van de vier oprichters, vertelt wat zij doen.

Parisa Amin van GoeieBuurt spreekt ook over uitdagingen en potenties die de wijk heeft. “Er zijn mensen werkloos, en ook mensen die niet in het standaard plaatje passen. Maar deze mensen kun je zeker op een hele goede manier betrekken bij de wijk.” Van de drank- en drugproblematiek merkt zij zelf nog maar weinig. “De nadruk ligt niet meer op deze problematiek. Er zijn nu andere zaken die spelen. Bijvoorbeeld ook het veiligheidsgevoel door bijvoorbeeld te snel rijdende auto’s.”

De wijk zit tegenwoordig in de lift. Er zijn steeds minder problemen zijn en de buurt is op allerlei niveaus verbeterd. Het WIJ-team, dat zich huisvest in het Floreshuis ziet toch nog een bepaalde problematiek. “Wij zien voornamelijk mensen op ons spreekuur komen met financiële problemen. Ook mensen die de taal niet goed spreken of moeite hebben met het opvoeden van hun kinderen, komen hier langs,” vertelt de entree medewerkster van het WIJ-team. Ze hebben verschillende spreekuren: voor anderstaligen, over financiën, de voedselbank, verslaving of psychiatrie, en ook een spreekuur speciaal voor ouders. Deze spreekuren zijn aangepast op de vraag die in de wijk aanwezig is, aldus een medewerker van het WIJ-team Korrewegwijk.

Voorbij de problemen zien de medewerkers van het WIJ-team ook veel kracht, veel mensen die echt willen bijdragen. “Er zijn enorm veel initiatieven, veel gratis voorzieningen en inloophuizen. Hier kunnen de wijkbewoners iets halen en iets brengen.”

SaveSave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.