De oplossing voor Groningen: wiet!

We kennen de cannabisplant vooral van het ontspannende effect dat het plantje heeft als je het rookt of bakt in een cakeje. Met de plant kun je alleen veel meer. Hempflax in Oude Pekela kweekt hennep, een industriële versie van de plant, speciaal voor het bouwen van aardbevingsbestendige huizen.

Plastic, brandstof en zelfs kleding: allemaal te maken van hennep. Hempflax is bezig met het ontwikkelen van een bouwmethode waarbij hennep gebruikt wordt om een houtskelet op te vullen. Op 30 juni zal het plan gepitcht worden tijdens de EBG Pitch, een wedstrijd voor de beste bouwoplossing voor een toekomstbestendig Groningen.

De constructie is gemaakt met een mengsel dat kalkhennep heet. Dit is gemaakt van de volgroeide hennepplant, waarvan de kern wordt gecombineerd met kalk. Kalkhennep zorgt ervoor dat de gevel geïsoleerd is, het zorgt voor geluidsreductie, het is blijvend CO2-opnemend en het is vochtregulerend, vertelt Gertjan Bruins van Hempflax. Zo wordt een compleet huis van hennep gemaakt. “Elke aannemer zou ermee kunnen werken.”

In België wordt het al veel gebruikt, maar nog weinig in Nederland. Dat terwijl de kalkhennep goed de schokken van aardbevingen kan opvangen. Daarom zou het juist een oplossing kunnen zijn voor de provincie Groningen, waar Hempflax zich nu met name op richt.

Hempflax bereidt zich nu voor op de EBG Pitch. Manager Eelkje Oldenburger (zie video) zal daar het plan presenteren waarbij ze strijden tegen twee andere plannen. Het eerste plan is een trilvrije boortechniek waarmee huizen in het aardbevingsgebied worden versterkt en het tweede plan gaat over bouwmateriaal gemaakt van olifantsgras, waarmee fietspaden en dijken versterkt kunnen worden. De winnaar gaat met een zak geld van €20.000,- naar huis. “We zouden enorm blij zijn met zo’n potje wat we kunnen winnen, maar als we niet winnen zullen we alsnog de ingeslagen weg voortzetten.”

 

 

Volgens Bruins is hennep dus de oplossing voor aardbevingsbestendige huizen in Groningen. “Maar er zijn meerdere factoren die in dat gebied belangrijk zijn. Als je bouwt moet je niet alleen kijken naar hoe je het huis veilig maakt, maar ook of je een aangenaam binnenklimaat hebt met weinig energieverbruik. Dat kun je met hennep realiseren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.