Genoeg slaapplekken, toch een nieuw hotel

GRONINGEN – Er klinkt hard geronk vanaf de Grote Markt in Groningen en bouwvakkers zijn druk in de weer. De bouw van het WestCord hotel aan het Groninger plein is deze week begonnen. De nieuwe keten krijgt 123 kamers en biedt plek voor ongeveer 250 mensen. Maar is de komst van zo’n hotel op een dergelijke locatie eigenlijk wel nodig? Heeft Groningen niet al genoeg overnachtingsaccomodaties? 

Door: Johan Bos en Laurens Sembiring

Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we weten hoeveel toeristen jaarlijks naar Groningen komen, en hoeveel overnachtingsplekken er in totaal zijn. Uit onderzoek van de Gemeente Groningen blijkt dat de stad Groningen de afgelopen jaren in trek is bij toeristen. Over de periode 2012 – 2017 is het aantal overnachtingen bijna met de helft (47%) toegenomen, zoals te zien is in onderstaande grafiek. 

Er waren in 2017 dus 578.690 mensen die een overnachting boekten in Groningen. Maar waar kunnen deze toeristen eigenlijk terecht? Uit een telefonische rondgang bij hotels en bed & breakfast-gelegenheden blijkt dat er in de stad ongeveer 1.2 miljoen toeristen per jaar kunnen overnachten. 

 Wij belden hotels en bed & breakfast-gelegenheden in Groningen met de vraag wat hun maximale capaciteit is. Door alles bij elkaar op te tellen, bleek dat er per nacht 3376 mensen in Groningen kunnen overnachten. Jaarlijks komt dit neer op 1.232.240 mensen. Een aantal verhuurders van appartementen ging niet in op ons verzoek inzicht te geven op hun maximale capaciteit. Naast deze gelegenheden zouden toeristen ook nog kunnen overnachten op de stadscamping, die plek biedt voor 1500 personen, en bij Airbnb’s. Deze hebben wij beide niet meegenomen in onze berekening.


Bekijk hieronder een interactieve kaart van de maximale capaciteit van de Groninger accomodaties 

Lege kamers
Het verschil tussen het aantal toeristen dat naar Groningen komt en de capaciteit van de accomodaties is groot. De bezettingsgraad van de Groninger slaapgelegenheden is 47 procent. Dus het merendeel van de kamers wordt niet verhuurd. Christian Severijns, bedrijfadviseur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stelt dat een bezettingsgraad tussen de zestig en zeventig procent normaal is voor een provinciestad. Groningen scoort in dat opzicht dus laag. 

Severijns legt uit dat deze lage bezettingsgraad harder aankomt bij kleinere ondernemingen. Wanneer er op een nacht twintig kamers leeg zijn bij een hotel dat een capaciteit heeft van tweehonderd kamers, dan heeft dit natuurlijk minder effect dan wanneer je maar vijftig kamers verhuurt. En dus zijn de kleine hotels in Groningen niet echt blij met de komst van het WestCord hotel.

‘Het is voor ons niet geweldig dat er zo’n prijsvechter bijkomt,’ zegt een medewerker van het Asgard hotel, dat plek biedt aan 39 personen. Voor kleine hotels is het lastig om qua prijs te concurreren met grote hotelketens als Van der Valk, Ibis en WestCord. Deze bedrijven genieten bekendheid en hebben financieel gezien meer middelen. Zo kunnen zij meer geld uitgeven om hoger in de zoekresultaten te verschijnen bij vergelijkingssites, zoals Google en Booking.com.

‘Het is voor ons niet geweldig dat er zo’n prijsvechter bijkomt’

Kleinere accomodaties moeten zich daarom onderscheiden van hun concurrenten met een ‘unique selling point’, iets unieks, zegt Severijns. Ook het Asgard hotel is zich hier bewust van. Zij specialiseren zich door biologisch eten aan te bieden en door milieuvriendelijk te werken. Volgens een woordvoerder van het hotel zorgen deze specialisaties voor extra klanten. Zij stelt dat de komst van grote hotelketens ook kansen biedt voor de kleine hotels. Die hebben namelijk meer kans om zich te onderscheiden. Zo komen bij het Asgard hotel mensen die bewust op zoek zijn naar een klein hotel met een persoonlijke aanpak.

De Gemeente Groningen verwacht niet dat de komst van het WestCord hotel andere accomodaties in moeilijkheden brengt. ‘Er is nog steeds sprake van een toename van toeristen die naar Groningen komen. Er is dus zeker nog ruimte voor én behoefte aan een dergelijk hotel,’ aldus een persvoorlichter van de Gemeente.

De Groninger bevolking mocht meebeslissen over hoe het hotel er uit komt te zien. Dit was ook het geval bij andere projecten aan de oostzijde van de Grote Markt, zoals bij Merckt dat naast het WestCord hotel wordt gebouwd. Tijdens het festival Let’s Gro konden inwoners van de stad feedback geven op verschillende schetsen van architect Thomas Müller, die het hotel heeft ontworpen. De verwachting is dat in het voorjaar van 2020 de eerste gasten kunnen overnachten. Bekijk hieronder het definitieve ontwerp. Ook is te zien dat er nog een heleboel werk verricht moet worden. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.