Jong in de politiek: “Nu zelf eens aan de knoppen zitten”

Op woensdag 21 november vindt in Groningen de gemeenteraadsverkiezing plaats. Nu de kieslijsten bekend zijn, blijkt dat ook een aantal jongeren zich verkiesbaar stelt. Waarom willen zij zo jong de politiek in? Voelen zij zich serieus genomen? En wat vinden hun familie en vrienden er eigenlijk van dat ze voor de politiek kiezen in plaats van een druk sociaal leven? Wij vroegen het drie jonge Groningers met politieke ambities.

Door: Jiske van der Velden, Bram van der Rest en Vera Beuke

WESLEY PECHLER

Wesley Pechler (25) staat op plek twee voor de Partij voor de Dieren (PvdD). Hij is sinds zijn zestiende actief in de lokale politiek, maar Pechler wilde eerst zijn studies Engels en Literatuurstudies afronden voordat hij zich verkiesbaar stelde. “Ik wilde het niet combineren. Sommige mensen doen dat wel, maar ik wilde zelf gewoon eerst rustig mijn studie afmaken,” zegt hij.

Zijn beslissing om zich nu volledig voor de Partij voor de Dieren in te zetten kwam niet onverwacht. Pechler had altijd al een liefde voor dieren. “Ik was WNF Ranger. Daarna werd ik lid van de dierenbescherming en toen ik zestien was dacht ik: ‘de Partij voor de Dieren hoort daar ook bij’.”

Naast dierenliefde en dierenactivisme, voelde hij ook veel enthousiasme voor de politiek. Wat daaraan bijdroeg was dat Pechler een docent maatschappijwetenschappen had op de middelbare school die veel lessen gaf over politieke systemen. “Die docent heeft echt iedereen een beetje fan van politiek gemaakt,” zegt Pechler.

Het was voor familie en vrienden totaal geen verrassing dat hij zich kandidaat stelde. “Alleen al uit mijn familie en vriendenkring heb ik straks een hele bende die gaat stemmen,” zegt Pechler. “Zij zagen het allemaal al van mijlenver aankomen.” Want Pechler stond toen hij zeventien was al op de kieslijst van de Provinciale Staten. “Ik mocht nog niet eens op mezelf stemmen, want ik was minderjarig”. Hij stond toen als lijstduwer op een onverkiesbare, tiende plek. Nu hij op plek twee staat, is de verwachting dat hij wel wordt verkozen.

Pechler vindt dat het per persoon verschilt op welke leeftijd iemand klaar is om de politiek in te gaan. “Ik was er zelf op mijn achttiende nog niet klaar voor, maar ik denk dat er genoeg mensen zijn van achttien die er al vol voor kunnen gaan.” Nu, op zijn vijfentwintigste, voelt Pechler zich absoluut serieus genomen. “Hier in Groningen letten ze wel echt op je kwaliteit en niet op je leeftijd”, meent hij. “Ik geloof erin dat als je gewoon je werk goed doet, je daar ook voor wordt beloond. Nou, dat is nu ook gebeurd.”

JULIAN BUSHOFF

Julian Bushoff (21) was een middelbarescholier toen hij voor het eerst de politieke wereld betrad. Hij ging stage lopen bij de Partij van de Arbeid (PvdA). Niet de meest vanzelfsprekende keuze voor een jongen in zijn tienerjaren, weet ook hijzelf. “Dan moet je wel echt politiek geïnteresseerd zijn,” aldus Bushoff. Die interesse is sindsdien niet minder geworden. Hij werd een jaar geleden voorzitter van de Jonge Socialisten, de politieke jongerenorganisatie van de PvdA, en stelt zich dit jaar voor het eerst verkiesbaar voor de gemeentepolitiek. Deze maand hoorde hij zijn plek op de lijst: nummer drie.

“Nu wil ik zelf eens aan de knoppen zitten,” zegt Bushoff. “Niet meer alleen aan de zijlijn meekijken en af en toe zeggen wat ik ervan vind, maar ook echt meedoen.” Daar is hij naar eigen zeggen nu wel klaar voor. “Juist omdat ik de afgelopen jaren de politiek al van dichtbij heb meegemaakt.” Dat gaat wel eens ten koste van zijn studies, geeft hij toe. “Maar dat is de consequentie als je actief bent in andere dingen naast je studie.”

Volgens Bushoff is het niet altijd makkelijk om als nieuweling serieus te worden genomen. Toen hij jonger was en soms vergaderingen bijwoonde, werd weleens van hem verwacht dat hij gewoon keek en luisterde. “Je mocht ‘een keertje’ wat zeggen,” zegt Bushoff. “Ik heb al 20 jaar ervaring en jij komt net kijken,” beschrijft hij zulke momenten. Inmiddels weet hij dat vertrouwen moet groeien. “Dat lukt denk ik doordat je je in blijft zetten en je mening blijft verkondigen.”

Niet iedereen uit zijn omgeving begrijpt dat Bushoff zo serieus bezig is met politiek, weet hij. Het wordt hem niet altijd in dank afgenomen als hij bijvoorbeeld een feestje mist. Maar ook dat hoort erbij, vindt Bushoff. Hij is vooral erg blij met de kansen die hij heeft gekregen. En die derde plek op de lijst: “Dat is gewoon ontzettend tof.”

FRERICK ALTHOF

De achtergrondfoto op zijn telefoon bestaat uit groene appels met een D66-sticker erop. Frerick Althof (23) staat te trappelen om campagne te gaan voeren. “Wat mij betreft beginnen we vandaag nog.”

Althof is al vijf jaar lid van Democraten 66 (D66). Voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen staat hij op nummer twaalf. De kans dat hij plaats mag gaan nemen in de gemeenteraad is realistisch. Dat komt omdat de raad groter wordt. “Als je de huidige politieke verhouding op de nieuwe grootte van de raad plakt, dan zou ik erin komen.”

Voor Althof speelde zijn leeftijd geen rol in de beslissing om zich verkiesbaar te stellen. Wél zijn levensfase. “Wat ik merk is dat ik nu op een punt sta in mijn leven waarin ik nog student ben, maar waarin ik ook werk.” De masterstudent History Today schrijft nu zijn scriptie en is werkzaam bij een schoenenzaak in de binnenstad. “Ik ken beide werelden gewoon goed,” stelt Althof.

Hij heeft niet het gevoel dat hij binnen de partij anders behandeld wordt dan iemand die ouder is. “Tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar maart merkte ik dat mijn leeftijd juist een voordeel was. Ik was als student veel flexibeler om overal campagne te gaan voeren. Iemand die vijf dagen in de week werkt, kan dat niet.”

Zijn omgeving reageerde positief toen bekend werd dat hij zich verkiesbaar stelde. “Mensen zijn heel enthousiast en trots,” zegt Althof. Vrienden en familieleden met een andere politieke voorkeur hadden dezelfde reacties. “Ook al zijn ze het inhoudelijk niet met mij eens, ze zijn wel blij voor mij dat ik in mijn persoonlijke leven die stap kan maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.