Modern boeren in Groningen: welke mogelijkheden biedt 5G voor de landbouw?

De wereldbevolking is de afgelopen decennia enorm gegroeid. Één van de grote vragen van deze tijd is hoe we in de toekomst alle monden gaan voeden. Tegelijkertijd moeten we hierbij onze ecologische voetafdruk zien te beperken. Over de hele wereld wordt op dit moment geëxperimenteerd met ICT-toepassingen in de landbouw om zo effectief en duurzaam mogelijk voedsel te produceren. Groningen is – voor zover bekend – het enige plattelandsgebied waar met 5G-technolgie wordt geëxperimenteerd. Wat wordt er precies gedaan en welke mogelijkheden biedt 5G voor de landbouw?

Het 5Groningen Fieldlab is door het Economic Board Groningen (EBG) opgezet. Dit op voordracht van het Ministerie van Economische Zaken als een van de compenserende maatregelen voor de aardbevingen in Noord-Groningen. Het Fieldlab test 5G-toepassingen op verschillende gebieden, waaronder de landbouw.

Volgens Peter Rake, directeur van 5Groningen, is de landbouw een belangrijke bron van inkomsten voor Noord-Groningen. “De pootaardappel uit de regio wordt bijvoorbeeld over de hele wereld verkocht,” aldus Rake. Daarom, én omdat Groningen een ruraal Fieldlab is, mocht de landbouw binnen het 5G-project niet ontbreken.

Samen met verschillende partijen uit de landbouwsector zijn use-cases – mogelijke toepassingen voor 5G – opgesteld. “We wilden weten welke ontwikkelingen en innovaties er speelden en wat 5G hierin zou kunnen betekenen,” aldus Rake. Er kwamen vijf mogelijke toepassingen op tafel.


Met twee van deze toepassingen is als eerste een experiment gestart. “We hebben een ranking gedaan op basis van een aantal criteria. De smart potato en de drone kwamen hier als meest veelbelovend uit,” aldus Rake.

aGroFuture wilde graag met deze twee use-cases aan de slag. Dit collectief van boeren in Groningen richt zich op precisielandbouw, een vorm van landbouw waarbij planten en dieren met behulp van technologie heel nauwkeurig de behandeling krijgen die ze nodig hebben. Pieter van Maldegem, één van de boeren van aGroFuture, stelt: “Wij liepen tegen praktische problemen aan in de landbouw door de trage internetverbinding. 5G zou daar de oplossing voor kunnen bieden.”

Zo duurde het bijvoorbeeld erg lang om de informatie die een drone over het land had verzameld te verwerken. “Het was allemaal erg omslachtig”, aldus Van Maldegem. Via het 5G-netwerk worden foto’s en beelden die de drone maakt veel sneller verwerkt. “Je slaat een paar stappen over, waardoor je direct op je smartphone het resultaat kan zien.”


Video: aGroFuture

De smart potato is nog volop in ontwikkeling. Er zijn zowel boven- als ondergronds sensoren geplaatst om te kijken of deze verbinding kunnen maken met het LoRaWAN-netwerk- een voorloper van 5G. Hierover zegt Maldegem: “Het gaat heel erg goed, boven verwachting. De verbinding is storingsvrij, het werkt eigenlijk foutloos.”

Foto: 5Groningen

Onlangs werd bekend dat 5Groningen gaat samenwerken met de Europese ruimteorganisatie ESA. Experimenten kunnen voortaan gebruik maken van satellietinformatie. Volgens Rake zou dit ook mogelijkheden kunnen bieden voor de landbouw. Zo zou je met satellieten een nauwkeuriger locatiebepaling kunnen doen dan met 5G. “Het bewerken van het land en de ideale route voor tractoren kan met behulp van heel exacte navigatie een optimale bebouwing van het land opleveren,” aldus Rake. Daarnaast kunnen met satellieten grotere gebieden in een keer in kaart gebracht worden, terwijl een drone heen er weer moet vliegen om dat te doen.

“Technisch gezien komen we heel ver, maar voor de praktijk is het nog niet echt geschikt”

Het doel van precisielandbouw is om op eenzelfde hoeveelheid grond een betere productkwaliteit en een hogere opbrengst te genereren. Het is echter nog de vraag hoe de enorme hoeveelheid data die wordt verzameld, met behulp van technologie, de productiviteit kan verhogen. Van Maldegem: “Technisch gezien komen we heel ver, maar voor de praktijk is het nog niet echt geschikt.”

Met de introductie van 5G en andere nieuwe technologieën in de landbouw, zou je je af kunnen vragen of de machine niet langzaam het werk van de boer overneemt. Het lijkt er immers steeds meer op dat apparaten – die door middel van het internet met elkaar verbonden zijn – bepalen wat er op het land moet gebeuren. Is de boer van de toekomst een regisseur die vanaf een computer zijn bedrijf runt?

Volgens Maldegem zal dit niet gebeuren: “Groene vingers blijven het allerbelangrijkste. De landbouw is zo complex. Dat is op geen enkele wijze in een model te vangen. Er moet continu gecorrigeerd worden en daar is het oog van de boer voor nodig.” Ook Rake stelt: “De boer is een onmisbare schakel in de kennis van landbouwprocessen, van gewassen en van andere agrarische zaken. Hij moet ervoor gaan zorgen dat de techniek ook echt iets op gaat leveren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.