Doekje erover, zie je niks meer van!

Deel 3 van de serie “Hygiëne in studentenhuizen”.

De studenten onder ons zullen het wel kennen: de ongeëvenaarde feesten in grote studentenhuizen. Feestjes met Oud en Nieuw, oudhuisgenotendag of de legendarische en jaarlijks terugkerende blind date-diners. Als je pech hebt ben je degene die het laatst in het huis is komen wonen en moet je als huisfeut ‘the day after’ alcoholresten en kots van de vloer boenen. Maar echt schoon wordt het nooit. Hoe schadelijk is wonen in zo’n huis eigenlijk voor je gezondheid?

Door Romy Beijersbergen en Paulien Plat

Een ranzige geur komt je tegemoet als je huize Steentil binnenloopt: een combinatie van urine en afval dat al veel te lang in een afvalzak zit. In de keuken liggen overal kruimels op het aanrecht. Als de koelkast wordt opengetrokken, liggen er voornamelijk verschimmelde producten in. “Waarom schoonmaken? Trek gewoon een buis”, lacht Leon, de bewoner van het huis. Voor de niet-studenten onder ons: een buis is een biertje.

“We hebben geen schoonmaakrooster,” vertelt Leon. Als het echt te vies wordt, halen de bewoners gewoon even een doekje door het huis. Maar dat is niet vaak. Uit de wc komt een geur waarvan menig mens moet kokhalzen. “Veel mensen willen hier niet naar de wc”.

 

 

Ook Rosa woont in een typisch studentenhuis. Blind date diners, elke dinsdag huisavond en als je je niet aan de regels houdt, moet je een biertje adten. Ze maken elke dinsdag schoon, dus de wc ruikt naar wc-eend en de douche ziet er spik en span uit. De bierflesjes die in de gemeenschappelijke kamer op tafel staan, verdwijnen volgende week weer naar de Albert Heijn op de hoek.

Maar de rest van de week gelden de schoonmaakregels niet. In de keuken liggen er kruimels op de grond, en de borden met aangekoekte etensresten staan op het aanrecht. Muizen kunnen hun hart ophalen. “Maar er lopen hier zoveel katten rond, dus de muizen blijven weg”, vertelt een bewoonster.

De koelkast in de keuken lijkt vrij schoon. Maar boven is het een ander verhaal. Daar staan koelkasten, vol met etenswaren, weg te schimmelen. Zwart uitgeslagen kipfilet en blauw geworden pastasalade: Rosa kijkt er niet meer van op.

 

 

Hoeveel bacteriën zitten er nou in een zo’n ranzige koelkast? Of in een vaatdoekje dat al net iets te lang op het aanrecht rondzwerft? Journalistio nam de proef op de som en nam monsters op verschillende plekken in de huizen van Leon en Rosa.

Klik op een schaaltje hieronder voor meer informatie.

 

Hoe schadelijk is het nou echt?

Maar hoe schadelijk is het nou eigenlijk voor jezelf, in zo’n ranzig studentenhuis wonen? “Het is kansberekening. Des te meer bacteriën er zijn, des te meer jij wordt blootgesteld en hoe groter de kans dan is dat je ziek wordt”, vertelt Girbe Buist, microbioloog. Dus: hoe schoner je huis, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt. “Dat zou ik adviseren. Het is toch zonde om een week op bed te liggen als er net een leuk festival is ergens”, aldus Buist.  “Als jij als student hartstikke gezond bent, dan kun je het wel hebben.”

Waar je wel mee moet uitkijken, is die beschimmelde koelkast. Schimmels bevatten sporen en die zijn lucht overdraagbaar. Daarom komen die heel snel overal, want ze zweven door de lucht. Dus als jij je bakje aardbeien in een koelkast zit waar de beschimmelde pasta van twee weken geleden nog zet? “Ja, dan gaat het mis, dan heb je de rest er ook zo onder.”

Buist begrijpt trouwens wel goed hoe het is om student te zijn. “Ik ben ook student geweest, en ik ken de feestjes en dergelijken. Dan ben je gewoon minder weerbaar. Als er op dat moment een infectie overheen komt, dan wordt je ziek.” Maar het is goed om het allemaal te relativeren zegt Buis. “Smetvrees is bijvoorbeeld ook absoluut niet goed. Een bepaalde hoeveelheid bacteriën tot je nemen is gezond en versterkt je weerstand.”

Studenten met luchtwegproblemen of longproblemen kunnen dan weer beter niet in dit soort studentenhuizen wonen, net als studenten met een zwak immuunsysteem door ziekte of bijvoorbeeld een chemokuur. De kans dat je ziek wordt is dan veel groter. 

Buist heeft wel een paar tips. “Als je de hygiënemaat verhoogt, en dus net iets vaker schoonmaakt, dan minimaliseer je de overdracht van die schimmels en bacteriën”. Hygiëne is dus belangrijk, en bepaalde dingen moet je wel goed schoonmaken. “Er zitten bijvoorbeeld heel veel bacteriën op de smartphone en tablets.” Ook het vaatdoekje die we bij het studentenhuis van Leon en Rosa aantroffen zou eigenlijk verbannen moeten worden uit studentenhuizen.

 

 

De Frisse Kater

Mocht het echt uit de hand lopen en heb je wat geld over op je huisrekening, dan kan je de Frisse Kater inhuren. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de intensieve reiniging van sterk bevuilde ruimtes, onder andere studentenhuizen.  “Soms heb je bij zo’n feestje dat ze een hele wc hebben volgepropt met wc papier en alle ontlasting eruit is gekomen. Alsof de toiletpot is ontploft”, Tugrul Cirakoglu, oprichter van de Frisse Kater.

Wat is het gekste van Cirakoglu ooit heeft gezien? Toiletpotten die al jaren geleden kapot zijn gegaan waardoor de urinelucht in de kamer hangt waar hij zelfs bijna van over zijn nek moet. Huizen waar plantengevechten en voedselgevechten zijn gehouden. Huizen waarbij er braaksel door het hele huis ligt. “ “We hadden een keer een gozer die was begonnen met kotsen in de keuken. Je kon gewoon zien wat hij had gegeten: spaghetti Bolognese”, vertelt Cirakoglu. De jongen had al brakend zijn weg gebaand naar de badkamer. Overal lag kots.

Ook zijn keukens volgens hem vaak heel vies, met etensresten die al jaren achter fornuizen, stoelen en tafels liggen en nooit worden opgeruimd. “En soms is er bijna haarvorming op het aanrecht zeg maar, een stadium van schimmelvorming die ik dan nog nooit eerder heb gezien. Je ziet ook weleens dat ze een feestje hebben gehad, en dat ze dan een week of twee weken discussiëren wie dat gaat opruimen, die rommel blijft dat gewoon zo liggen en daar leven ze dan in.”

Cirakoglu heeft het idee dat er steeds meer drugs worden gebruikt op dit soort feestjes. “Ik vind vaak zakjes met coke. Er wordt echt als een malle gesnoven op die feestjes, en als je eenmaal gaat drinken en snuiven ben je niet meer jezelf. Dan kan je alles doen: naast de pot poepen of op de pot poepen, urineren in de keuken…” Cirakoglu zucht: “we zien het allemaal.”

Rust, reinheid, regelmaat

Dus studenten, als je je iets meer aan het ‘rust, reinheid en regelmaatprincipe’ houdt, komt het allemaal wel goed. Wij hebben in ieder geval vanavond vrij gehouden voor een grote schoonmaak in onze studentenhuizen, want na al die verhalen over ongedierte en die foto’s van de kweekjes hebben wij overal jeuk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.