‘Ach, doe toch gezellig mee!’

Een periode minderen of stoppen met drinken, het is niet altijd even makkelijk. Je moet stevig in je schoenen staan, want wanneer je ‘nee’  tegen een glaasje zegt word je vaak toch even raar aangekeken.

‘Dry January’, een initiatief waarbij mensen een maand lang geen alcohol drinken, komt ten einde. 23.747 mensen hebben zich aangemeld voor de actie, maar het onofficiële totaalaantal niet-drinkers is waarschijnlijk nog veel groter. Dry January wordt georganiseerd door IkPas, een initiatief van de stichting Positieve Leefstijl. Mensen die zich hebben aangemeld konden extra steun en begeleiding krijgen.

Gezond bezig zijn is ‘in’. ‘’Tegenwoordig lassen steeds meer mensen een alcoholvrije periode in’’, vertelt een medewerkster van het Trimbos Instituut. Toch ervaren mensen vaak problemen met groepsdruk. ‘’Alcohol hoort echt bij onze cultuur. Vooral bij jongeren, die vinden alcohol drinken stoer. Als je niet wilt drinken, word je uitgelachen.’’

Als niet-drinker wijk je af van de norm. De Groningse studente Jildou (21) heeft nog nooit alcohol gedronken. Toen ze een leeftijd had waarop haar vrienden begonnen met alcohol, besloot ze dat het niets voor haar was. ‘’Ik zie niet in waarom men dat nodig heeft om een leuke avond te hebben. Als je nuchter bent, zie je wat alcohol doet met mensen. Niemand wordt er leuker van.’’

Wanneer Jildou mensen vertelt dat ze niet drinkt, krijgt ze daar bijna altijd commentaar op. ‘’Ze willen altijd weten waarom. Elke keer weer moet je een verklaring geven.’’ Jildou heeft een lichte hartafwijking waardoor ze sowieso geen alcohol kan drinken. ‘’Als ik geen zin heb in gezeur, geef ik dat als reden. Dan reageert iedereen heel begripvol en laten ze het meteen los. Want dat vinden ze een goede reden.’’ Het blijft haar verbazen dat mensen soms een probleem maken van haar beslissing.

In haar vriendenkring is iedereen allang gewend dat Jildou niet drinkt. ‘’Ik ga gewoon met ze mee op stap. Maar als zij dronken worden ga ik naar huis.’’ Sommige van haar vrienden doen ook mee aan Dry January. ‘’Dat wordt vaak wel geaccepteerd, omdat er dan een reden achter zit,’’ denkt ze.

Student Juliet (23) uit Groningen doet ook mee aan Dry January. Een van haar vriendinnen wilde graag een tijdje stoppen met drinken en vroeg haar om mee te doen voor support. ‘’En het leek me een leuke manier om mezelf uit te dagen. Ik was ook nieuwsgierig naar de effecten die het zou hebben.’’ Twee keer heeft Juliet ‘gezondigd’. ‘’Ik had een personeelsborrel en een verjaardag, in dezelfde week. Toen vroeg de situatie wel even om alcohol.’’ De (bijna) nuchtere maand beviel haar verder goed. ‘’Ik ben productiever, want ik heb geen last meer van katers en ik slaap beter. Ik let ook meer op mijn voeding, dat doe je niet als je dronken bent tijdens het stappen of wanneer je de volgende dag brak bent.’’

Ze begrijpt wel dat sommige mensen het raar vinden als iemand niet wilt drinken. ‘’Ik moet eerlijk bekennen, ik veroordeel het soms ook wel. Ik heb toch het idee dat er dan minder plezier te beleven valt. Maar aan de andere kant is het echt een teken van kracht en zelfbeheersing.’’ Zelf heeft ze niet zoveel last gehad van negatieve reacties. ‘’Behalve van goede vrienden. Die maakten er de hele tijd grappen over.’’ Ze is een avondje nuchter met ze op stap gegaan. ‘’Dat is in het begin gewoon leuk, maar als iedereen dronken wordt, wordt iedereen asociaal. Na half 3 is het echt geen pretje meer.’’

Volledig stoppen zit er voor Juliet niet in, maar door de Dry January actie is ze zich wel meer bewust van de gevolgen van alcohol. ‘’Ik ben van plan om niet meer zomaar doordeweeks te drinken. Alleen nog bij gelegenheden.’’

 

Dit is het tweede artikel uit onze reeks goede voornemens. Lees hier over roken en sporten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.