Sex Education: Niemand weet hoe het hoort

Vandaag staat de hitserie Sex Education precies een maand op Netflix. Het kijkcijferaantal stond na twee weken al op veertig miljoen. Vrijdag werd de komst van een tweede seizoen aangekondigd. Hoe verhoudt de serie zich tot vragen die jongeren hebben over seks en seksualiteit?

Seks, problemen met seks en vragen over seksuele voorkeuren: het komt allemaal aan bod in de serie Sex Education. Otis, de hoofdpersoon in de serie, begint een sekskliniek op zijn middelbare school om indruk te maken op het meisje dat hij leuk vindt. Iedereen die kampt met vragen op gebied van seks, kan met hem in gesprek. Op die manier belicht Sex Education diverse vragen van jongeren, variërend van ‘ik ben verliefd op mijn docent, wat nu?’, tot ‘hoe heb je lesbische seks?’.

“De kern van het verhaal is dat niemand eigenlijk weet wat we moeten doen. Daarom moeten we altijd open en eerlijk zijn. Je moet op z’n minst proberen om te communiceren met de mensen om je heen, zodat je gezonde, waardevolle relaties aan kunt gaan. Of het nu romantische, vriendschappelijke of ouder-kind relaties zijn”, zegt maker Laurie Nunn in een interview met het Amerikaanse magazine TV Guide. Aan The Guardian vertelt ze: “Ik realiseerde me dat het een interessante manier kon zijn om openhartige en niet veroordelende gesprekken te voeren met tieners over seks”.

 

inhoudelijk

Sex Eduaction behandelt de onderwerpen seks en seksualiteit op twee manieren. Enerzijds gaat de serie in op het biologisch (dis)functioneren van het menselijk lichaam – zo durft Otis niet klaar te komen en is er een klasgenoot die het niet kan -, anderzijds komen de emotionele en relationele kanten van seks aan bod, bijvoorbeeld als jongeren hun onzekerheid over de vorm van hun geslachtsdelen uiten en als ze ingaan op hun seksuele voorkeuren.

Opvallend is dat sommige vragen ook juist niet gesteld worden. Denk aan twee bevriende jongens, waarvan er één homo is, een jongen die twee moeders heeft met verschillende etnische achtergronden, of aan een alleenstaande moeder die meerdere minnaars heeft. Deze situaties zijn in de serie heel vanzelfsprekend. Want waarom zouden ze niet kunnen?

Ook worden maatschappelijke kwesties belicht, zoals slut shaming, het risico van het delen van pikante foto’s en homohaat. Hierover geeft Otis subtiele adviezen aan de kijker: “Je kiest je eigen seksuele voorkeur niet, dus je kunt het beter maar omarmen”, “je bent goed zoals je bent, dus ga in je kracht staan”, of “als het moet, doe dan aangifte bij de politie”.

 

Nederland

Wat kan de serie betekenen voor jongeren in Nederland? “De ervaring is dat er in Nederland, in vergelijking met andere landen, makkelijk over dit soort onderwerpen gesproken wordt, omdat het een redelijk vrij land is. Maar het hangt er ook in Nederland maar net vanaf in welk milieu je opgroeit”, zegt een woordvoerder van SoaAids Nederland. “Persoonlijk en als persvoorlichter zeg ik meteen dat ik groot fan ben van de serie, omdat op een hele toegankelijke manier een grote diversiteit aan onderwerpen besproken en behandeld wordt. Dat hebben ze op een hele slimme en toegankelijke manier uitgedacht. Naar onze ervaring en naar mijn ervaring is deze juist en correct.”

Want Nederlandse jongeren hebben veel verschillende vragen, meent Hanneke Roosjen van Sense.info. “Over seks en over problemen tijdens de seks. Maar ze hebben ook normaliteitsvragen, zoals alle jongeren hebben. ‘Ik val op meisjes en op jongens, is dat normaal?’ bijvoorbeeld.”

Antwoorden vinden ze volgens Roosjen steeds meer op het internet. “Dat kan nu privé, alleen op je kamer. Het is natuurlijk best vaak een spannende ontdekkingstocht die je niet met je ouders deelt of met je vrienden deelt. Er blijft altijd een gebied wat je in je eentje uit wilt zoeken. Bijvoorbeeld als je de ervaringen van anderen wilt weten.”

Mogelijk zegt dit iets over de populariteit van de serie. Het is nog niet bekend wanneer het tweede seizoen in première gaat.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.