Megazaak is begonnen: rechter buigt zich over gesjoemel Ni Hao

Op maandag 4 februari staat de rechtbank aan het begin van een megazaak: zeven dagen lang buigt de rechter zich over het Gronings-Chinese bedrijf Ni Hao. Zeven verdachten staan terecht voor verdenking van belastingfraude en witwassen. Wat ging er aan de zaak vooraf, hoe zijn de eerste dagen verlopen en wat zijn de verwachtingen? Een overzicht:

Gesjoemel

Gesjoemel. Dat is waar de verdenking op neerkomt. In kassa’s van Ni Hao restaurants aan het Kattendiep en in het Stadspark werd een systeem geïmplementeerd dat een deel van de inkomsten buiten de boeken hield. Dit ontdekte de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) in 2011 door de lunch van een aantal medewerkers niet in de bedrijfskantine maar in een van de twee wokrestaurants te laten plaatsvinden. Later controleerden ze dan of de rekeningen van die etentjes in de boekhouding terug te vinden waren.

Ook telden rechercheurs van de FIOD het aantal klanten, dat ze vergeleken met de in de administratie geregistreerde gasten. Zo werd er bijvoorbeeld op een dag 243 klanten geteld, terwijl er maar 171 gasten geregistreerd stonden. In september 2011 deed FIOD invallen in de restaurants en in het hoofdkantoor van Ni Hao in Tynaarlo. Er werden naast een miljoen aan contant geld ook diamanten en sieraden aangetroffen.

Op de vraag waarom de rechtszaak pas acht jaar later voor de rechter verschijnt, wil betrokken strafrechtadvocaat Paul van Jaarsveld pas tijdens de rechtspraak antwoord geven. Het is bij fraudezaken vaker zo dat er veel tijdsverloop plaatsvindt, vanwege de complexiteit van de zaken. Dat kan ook in dit geval een reden zijn: Ni Hao is meer dan alleen een restaurant of twee.

Ni Hao Group

Het begon allemaal met een wokrestaurant aan de Herebrug, dat al snel uitbreiding nodig had en verhuisde naar het Kattendiep. Dat restaurant is waarschijnlijk ook waar je aan denkt, als je Ni Hao hoort. Deze vestiging sloot afgelopen augustus haar deuren. De casinobrand was een grote strop voor het restaurant, aldus woordvoerdster van Ni Hao Lisette Werkman. Maar in 2006 kwam er een nieuw restaurant, zeg gerust activiteitencentrum, bij in het Stadspark. Met plek voor ruim 450 mensen, en de mogelijkheid tot een potje lasergamen, bubbelvoetbal of discogolf is het een en al bedrijvigheid aan de Paviljoenlaan 3. Het restaurant werd door Misset Horeca in 2011 en 2012 verkozen tot beste wokrestaurant van Nederland.

Behalve een restaurant is Ni Hao een concern dat in Chinese producten als natuursteen en porselein handelt en restaurants en hotels voorziet van een complete inrichting. Volgens president-directeur en oprichter Wu Hong Gang (63 jaar) is Ni Hao “het snelst groeiende Chinese bedrijf buiten China.” Het handelsconcern is dus een groot bedrijf met een enorme omzet. Meneer Hong Gang is een van de zeven verdachten: verder moeten onder andere zijn vrouw en kinderen verschijnen.

De eerste dag 

RTV Noord laat weten dat de verdachten zich de eerste dag van het proces met name beroepen op hun zwijgrecht. Dinsdagochtend vertelt de zoon van de hoofdverdacht wel dat “de impact van de zaak op het leven van zijn familie heel groot is en dat ze binnen de gemeenschap met de nek worden aangekeken.”

Wat zijn de verwachtingen? 

Voor de verdachten is het voordelig dat het relatief lang duurt voordat de zaak voorkomt, legt meester in de rechten V. Beglarian uit: “Je ziet meestal dat de zwaarte van de straf minder wordt, naarmate het tijdsverloop vordert. De advocaat heeft meer tijd om de zaak voor te bereiden én het bedrijf kan zaken op orde stellen en daardoor bewijzen dat ze een andere koers zijn ingeslagen. Bovendien is de kans groot dat er een hoger beroep komt en dan zal de definitieve uitspraak nog minstens drie jaar op zich laten wachten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.