“Pure expressie van jezelf”

Met platform sneakers van zes centimeter en blauwe lenzen, komt de 21-jarige Raoul Carlos de Starbucks bij de Universiteitsbibliotheek binnen gelopen. Hij maakt een praatje met meiden achter de kassa. “Ik kom hier veel te vaak. Ze kennen mij allemaal al”, grapt Raoul. Hij heeft net zijn bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen afgerond en woont weer bij zijn ouders in Leeuwarden. “Ik moet geld besparen, omdat ik volgend jaar voor twee jaar naar Stockholm ga om te studeren.” Toch is hij nog regelmatig in Groningen te vinden, omdat hij hier werkt en vrienden heeft.

Raoul ging vaak stappen in Groningen, maar het ontbrak hem aan spanning en net dat extraatje. Samen met zijn beste vriendin kwam hij terecht bij Club NYX in Amsterdam. “Een gewone dansclub waar je lekker kan uitgaan.” Het is een open minded club waar vooral op zaterdagavond de LGBT community te vinden is. In het begin ging Raoul er gewoon stappen, even later was hij ambassadeur en nu is hij clubkid. Clubkid is een vorm van drag. Het gaat er minder om een realistische vrouw te portretteren en meer om de creatieve uiting. “Alles wat je imagination kan bedenken kan je creëren.” Het escaleerde volkomen. “Iedereen in de scene doet het. Dan wil je het zelf ook uitproberen.”

“Tegenwoordig sta ik elk weekend met mijn bakkes vol make-up in de club.”

Voordat hij ambassadeur werd in augustus had hij nog nooit make-up bij zichzelf opgedaan. Hij leerde het zichzelf allemaal aan door filmpjes te kijken of goed op te letten bij vrienden. “Het kan soms wel vijf uur duren.” Raoul zorgt ervoor dat hij de zaterdagmiddag altijd vrij houdt om zich ready te maken voor het stappen die avond.

“Op dit moment heb ik zo’n 1500 euro aan make-up in mijn bezit.”

“Gelukkig krijg ik er op dit moment ook geld voor. Zo kan ik blijven investeren in make-up en kleding.” Naast dat hij elke zaterdagavond als clubkid te vinden is in Amsterdam wordt hij ook regelmatig geboekt als dj in andere clubs of op festivals in de rest van het land. Zo draaide hij als dj op de afterparty van de Queer Pride in Groningen en bij nieuwe gayfeesten in Leeuwarden. “Ik draai het liefst house en techno, maar ook experimentele popmuziek en urban.” Zijn artiestennaam is Kassange. Daarmee staat hij ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. “Het is mijn handelsnaam als het gaat om entertainment klussen.”

Raoul praat ontzettend enthousiast over de community. De scene is niet ontzettend groot, zelfs niet in Amsterdam waar je dit misschien toch zou verwachten. “Ik ken eigenlijk iedereen in de scene wel. Het is net een familie.” Volgens hem is drag wel populair door bijvoorbeeld het programma van RuPaul, RuPaul’s Drag Race. Maar toch doet niet iedereen het. Zo ook in Groningen. Volgens Raoul zijn er wel drag queens actief. “Het is in Groningen nog vooral een underground scene.” Er zijn wel evenementen, zoals Misfit, maar volgens hem is het nog geen ding met uitgaan.

Raoul zijn ‘familie’

In de trein van Groningen naar Amsterdam krijgt hij vaak positieve reacties. “Mensen vinden het fantastisch.” Soms krijgt Raoul ook wel negatieve reacties maar dat kan hem weinig schelen. “Als mensen iets naar ons schreeuwen dan schreeuwen we net zo hard terug.” Aangekomen in Amsterdam gaat hij gewoon lekker dansen in de club. “Het is gewoon uitgaan. Verder niets bijzonders.” Hij komt binnen in de club. Haalt en drankje en gaat naar de dansvloer. Tot een uurtje of vijf gaat het los in de club om vervolgens nog een leuke afterparty te bezoeken. Hij is verbaasd hoe goed de make-up nog zit aan het eind van de nacht.

“Zonde als ik de make-up er na een avond weer af moet halen.”

Hoe Raoul de toekomst voor zich ziet is lastig. “Het is niet realistisch om te zeggen dat het over tien jaar nog steeds hetzelfde is.” Het is niet zijn intentie om het professioneel te doen. Op dit moment is het gewoon een leuke hobby. In Stockholm is hij niet bekend met de scene. Als hij daar de scene kan vinden blijft hij het doen en anders moet hij het voor eventjes opgeven. “Gelukkig zijn er plannen dat ik door de club in Amsterdam geboekt wordt. Dan kan ik ingevlogen worden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.