11stedenzwemtocht met de fam: “Het zit echt in je hoofd”

Heel Nederland heeft het erover: de elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. In Friesland maakt men zich klaar om de Olympisch zwemkampioen aan te moedigen. Ook Jannie Walsma (73) uit Dronryp bereidt zich voor. “Mijn zoon appte vanmorgen al: vanmiddag is het hè?”

Walsma herinnert zich de tocht van afgelopen jaar nog goed. “Er ging veel bewondering door me heen. Er hing veel euforie onder de mensen. ‘Maarten!’, ‘Maarten!’, werd er geroepen. Ik kan het gevoel nauwelijks omschrijven.”

En ook vandaag staat haar dag in het teken van de actie. “Alleen al bij het lezen van de krant vanmorgen. Dan komt alles weer terug. Dat hij binnenkwam op het brancard en hoe ik dacht: jongen, super. Je geeft alles.”

Die betrokkenheid heeft te maken met de algemene betekenis van de actie, meent ze. “Het is voor mij niet van belang of het mij getroffen heeft, mijn familie of anderen. Maar dat de gezondheidzorg soms te wensen overlaat. Ook daarom wil ik aanmoedigen. Dat er mensen zijn die het zien en ervoor in actie komen. Het is niet alleen maar ‘we gaan even kijken’. Het zit echt in je hoofd.”

Samen met Walsma kijken er mensen uit heel Nederland mee naar de Zwemtocht die plaatsvindt in Friesland, live maar ook via de televisie.

Zwemtocht

De elfstedenzwemtocht begint vanmiddag om 17:30 in de Swettehaven in Leeuwarden. Als alles goed gaat, komt Van der Weijden maandagavond aan in Dokkum, na een tocht van meer dan 200 kilometer. Vorig jaar deed hij ook een poging om de tocht te zwemmen, maar hij stopte na 163 kilometer nadat hij ziek werd tijdens een pauze. Dit jaar neemt hij meer rust en eet hij beter, in de hoop om zo veel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.