De vrijwillige motor achter de 11stedenzwemtocht: “Iedereen werkt met hart en ziel mee”

Het succes van de 11tedenzwemtocht waaraan Maarten van der Weijden vrijdagmiddag begint is onder andere te danken aan de inzet van vele vrijwilligers. Mensen die zich om de één of andere reden betrokken voelen bij de missie van de Olympisch zwemkampioen om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor elf kankeronderzoeken. Zo ook Nathalie Soeteman, die de komende dagen in het bijzonder stilstaat bij haar vader.

“Vorig jaar keken we samen naar Maarten’s eerste poging om de 11stedentocht te zwemmen”, vertelt ze. Destijds vanuit het ziekenhuis. Omdat haar vader, Fred Soeteman, leed aan longkanker. Nu, bijna een jaar later, is ze zelf betrokken bij de actie. Als eerbetoon en ter nagedachtenis aan hem. “En aan alle andere mensen die te vroeg aan kanker overleden zijn.”

Als coördinator van het webcare- en social mediateam voor de zwemtocht, stuurt Soeteman het team aan dat vragen van social media-gebruikers te beantwoordt. Ook plaatsen zij regelmatig berichten over het verloop van de tocht. Op die manier zet ze haar energie en ervaring in online communicatie in om iets positiefs te doen, omdat ze wil bijdragen aan het voorkomen dat mensen in de toekomst lijden en sterven aan kanker.

Soeteman werkt samen met negen anderen die, net als zij, volledig vrijwillig betrokken zijn bij de 11stedenzwemtocht. “We doen dit allemaal met hart en ziel. Veel van ons uit betrokkenheid met iemand die kanker heeft overleefd, is overleden of nog steeds aan deze verschrikkelijke ziekte lijdt. Iedere gedoneerde euro gaat naar kankeronderzoek.”

Om de actie een zo groot mogelijk succes te maken, is de steun van social media-gebruikers hard nodig. “De socials zijn een belangrijk hulpmiddel om indrukwekkende momenten te delen”, legt Soeteman uit. “Daarnaast beantwoorden we graag de vragen die gebruikers hebben over de 11stedentocht en willen we hen graag laten weten dat we hun inzet enorm waarderen.” Op die manier is het team nauw betrokken bij de ervaringen die mensen online delen.

Het resultaat van deze inzet? Veel waardering. “Of het nu van Maarten zelf is, de meezwemmers, de mensen die een actie organiseren, of van alle vrijwilligers die helpen om de zwemtocht mogelijk te maken. Iedereen die zich inzet merkt dat het gewaardeerd wordt.”

En dan is de tocht nog niet eens begonnen. “We beginnen vanmiddag in ons kantoor in Sneek, van waaruit we de socials goed in de gaten houden en zo veel mogelijk updaten. Dat wordt de eerste keer dat de vrijwilligers van het team elkaar ontmoeten. Tot nu toe hebben we vooral op afstand met elkaar gecommuniceerd. Daarna blijven we werken tot het eindbedrag bekendgemaakt wordt maandagavond. Dat doen we in verschillende shifts.”

Maar nu moet ze nog wachten tot vanmiddag 17:30, wanneer Van der Weijden aan de zwemtocht begint. En dat is spannend. Soeteman:“Gaat het Maarten lukken om bijna 200 kilometer te zwemmen? Hoe veel geld zal er deze keer worden opgehaald? En hoeveel kankeronderzoeken kunnen daardoor mogelijk gemaakt worden? Ik ben heel benieuwd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.