De ziel van je huisdier vangen is zo makkelijk nog niet

Foto: Wesley Kevenaar

GRONINGEN – Het is vandaag dierendag, een goede geledenheid om je huisdier te verwennen. Maar wat doe je als je huisdier sterft en je geen afscheid van hem kunt nemen?

Nicolette Naphausen is algemeen directeur van de Museumwinkel, een winkel in Nijmegen waar ze veel opgezette dieren verkopen en die zijn eigen team van preparateurs heeft. Ze zetten meestal dieren op die in dierentuinen gestorven zijn, maar ook vaak huisdieren.

“Het is een heel divers publiek”, zegt Naphausen. “Laatst was er een kindje die zijn dwergkonijn had gebracht samen met zijn ouders om hem op te laten zetten. Ook heeft iemand een keer namens zijn konijn een brief gestuurd om uit te leggen hoe hij opgezet wilde worden. Dat was wel grappig.”

Wesley Kevenaar is een van de drie preparateurs van de Museumwinkel. Een huisdier opzetten is moeilijk, zegt hij. “Als je een huisdier op laat zetten dan is het een dier waar je jarenlang naar hebt gekeken. Die hebben bepaalde gezichtsuitdrukkingen of een bepaalde emotie. Als je het niet goed namaakt dan is het gewoon ‘een kat’ of ‘een hond’ maar niet jóuw hond.” Deze gezichtsuitdrukking boetseert hij met klei.

De baasjes zijn vaak emotioneel als ze hun huisdier komen brengen. “Mensen willen vaak hun verhaal kwijt, soms huilen ze dan ook. Dan geven we ze een glaasje water of een bakje koffie”.

Kevenaar krijgt soms verzoeken om tussendoor foto’s te sturen van het proces. “Liever sturen we dat niet, want dan zie je toch je hond binnenstebuiten. Ik zou dat ook niet willen zien van mijn kat.” Mensen kunnen daar vaak toch niet zo goed tegen. “Het moet ook wel een beetje magie blijven dat je je dode huisdier brengt en dat je die na een aantal maanden zittend of liggend terugkrijgt.”

Een baasje is zijn huisdier meestal een halfjaar kwijt. Deze huisdieren worden dan tijdelijk in de vriezer bewaard. “Pasgeleden kwam een oudere dame haar overleden kat brengen. Een half jaar was voor haar te lang. De vrouw zei zelf dat de kans dat zij dan nog zou leven vrij klein was, dus toen hebben we het sneller gedaan.”

Kevenaar zit heel dicht op de dieren, hierdoor ziet hij vaak meer dan de eigenaar zelf. “’Hij at niet meer’ is wel eens gezegd, en dan zie ik dat er geen gezonde tand meer in zit. Alleen maar tandsteen en rottende kaken. Dat vind ik dan wel sneu voor het dier, omdat sommige dingen waar dieren aan zijn doodgegaan gewoon voorkomen hadden kunnen worden.”

De baasjes zijn tot nu toe altijd tevreden. Toch zal hij zelf zijn huisdier niet zo gauw op laten zetten. “Ik vertrouw het gewoon een andere preparateur niet toe, maar ik ga ook mijn eigen huisdier niet uit elkaar halen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.